LIERS THEATERGEZELSCHAP LAUREAAT KONINKLIJK LANDJUWEEL

Regisseur Ronny De Jonghe en acteurs van het tijdelijk theatergezelschap ‘Stukwerk 13’ werden in het stadhuis ontvangen. Ze waren één van de laureaten van de editie 2013 van het Koninklijk Landjuweel, dat op initiatief van Opendoek vzw. Amateurtheater Vlaanderen in Gent plaats had.

‘Stukwerk 13’ voerde het stuk ‘Titus Andronicus’ van William Shakespeare in een bewerking van Ronny De Jonghe op. Voor de laatstejaarsstudent aan de Lierse Academie voor Muziek, Woord en Dans, vormde deze productie het eindwerk van de cursus regie.

Burgemeester Frank Boogaerts ging in zijn gelegenheidstoespraak terug naar de historische betekenis van het begrip landjuweel, dat dateert uit de 13de-14de eeuw en de bekroning vormde van de wedstrijden  tussen de schuttersgilden in Brabant.

In de 15dfe eeuw werd de benaming overgenomen door de Brabantse Rederijkerskamers, die met ‘d’Ongheleerde’ en ‘den Groeyenden Boom’ ook in Lier opvallend actief waren.

‘Den Groeyenden Boom’ nam tussen 1496 en 1561 trouwens zes maal deel aan het landjuweel.

In 1922 werd het Koninklijk Landjuweel opnieuw ingesteld als prestigieuze onderscheiding voor Vlaamse amateurgezelschappen.

De burgemeester noemde de prestatie van ‘Stukwerk 13’ iets unieks. De onderscheiding werd immers behaald door een tijdelijk amateurgezelschap, onder leiding van een student als regisseur, dat weer aanknoopt bij de roemrijke rederijkerstraditie van Lier.

 Hij nodigde de regisseur dan ook uit om van start te gaan met een nieuw theatergezelschap.

Begindatum: 
vrijdag, 6 december, 2013
Einddatum: 
vrijdag, 6 december, 2013

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK