LIERENAARS OP DE VLUCHT ONTRAFELD

Het boek ‘Lier op de Vlucht’ van André Van den Broeck is het 6de deel in de reeks ‘Het Vergeten Slagveld’, dat wordt uitgegeven door Kempens Karakter. Het biedt een precies beeld van de Lierenaars die massaal op de vlucht sloegen tijdens W.O. I en het werpt een nieuw beeld op van de oorlogsperiode in Lier.

Het boek werd officieel voorgesteld in de Colibrantgzaal. Burgemeester Frank Boogaerts verwees naar de vele initiatieven die in Lier werden genomen om ‘de Groote Oorlog’ te gedenken. Door het grondig opzoekwerk van auteur André Van den Broeck wordt nu duidelijk hoeveel Lierenaars in augustus-september 1914 op de vlucht sloegen – liefst 25.000 van de toen 26.000 inwoners -, hoe de vlucht is verlopen, waar ze terecht kwamen en hoe het verblijf in een vreemd land was. Zo’n 2.200 vluchtelingen trokken richting Groot-Brittannië, een derde naar Londen, de overige naar kleine steden. 550 Lierenaars zochten hun heil in Centraal-Frankrijk en in Le Havre.

Bijna 1.000 stadsgenoten trokken noodgedwongen naar Nederland, waar ze aanvankelijk in erbarmelijke omstandigheden verbleven in tijdelijke kampen en vervolgens in zogenaamde vluchtoorden. Overal werden ze geconfronteerd met andere gewoonten, een andere taal, cultuur en godsdienst. De auteur besteedt ook uitgebreid aandacht aan de terugkeer naar eigen stad, die verre van vlekkeloos verliep. Tal van woningen waren immers vernield en de ruim 400 noodwoningen aan de Oever, de Leuvensepoort, de Maasfortbaan en de Gasthuisvest, waren niet in een handomdraai klaar.

Namens Kempens Karakter feliciteerde Jeroen Janssens de auteur voor het gepresteerde werk en de stad voor de vele herdenkingsmomenten. Auteur André Van den Broeck merkte in alle bescheidenheid op dat Lier al tijdens de Spaanse Furie (16de eeuw) met een massale uittocht geconfronteerd werd. Het hoofdstuk Frankrijk kwam tot stand vanuit zijn vakantiehuisje. Van 2.650 Lierenaars heeft hij de verblijfplaats in het buitenland kunnen achterhalen.

‘Lier op de Vlucht’ telt 304 pagina’s, is rijk geïllustreerd met unieke foto’s en documenten en kost 20 euro (+ 5 euro portkosten binnenland en 15 euro portkosten buitenland). In Lier is het te verkrijgen bij de Standaard Boekhandel, bij Visit Lier en in de Lierse musea.

Begindatum: 
vrijdag, 27 januari, 2017
Einddatum: 
vrijdag, 27 januari, 2017

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK