LIERENAAR MAAKT CARRIERE IN MEXICO

Lierenaar Robert Broes die in juni 1971 als 23-jarige naar Mexico trok, heeft in dit Midden-Amerikaans buurland van de Verenigde Staten een mooie carrière uitgebouwd. Sindsdien heeft hij nog wel enkele bezoekjes aan zijn geboortestad gebracht, maar een definitieve terugkeer lijkt uitgesloten. Na 50 jaar heeft hij zich aan de overzijde van de oceaan optimaal geïntegreerd, samen met zijn Mexicaanse echtgenote, zijn kinderen, kleinkinderen en schoonfamilie.

Robert Broes werd op 18 april 1948 in Lier geboren, waar hij opgroeide aan de Ogezlaan. Na zijn studies elektronica aan het Rijkstechnisch Instituut, ging hij beroepshalve aan de slag op de afdeling Multiplex Systemen bij Bell Telephone in Antwerpen. In juni 1971 trok hij in opdracht van Bell Telephone naar Mexico, om er samen met Mexicaanse ingenieurs een fabriek voor Multiplex Systemen op te starten. Het werd de voorbode van een mooie beroepsloopbaan. De jaren voor zijn pensioen was hij vice-president van een grote schoenfabriek in zijn woonplaats Leon de los Almada in de deelstaat Guanajuato. Sinds hij op zijn 60ste in 2008 met pensioen ging, is hij directeur van het consulting bureau ‘TAA Tecnologia Avanzada Aplicada’, dat ‘just in time’ oplossingen biedt voor fabrieken. Zo ontwikkelde hij succesvolle software voor leerlooierrijen en schoenfabrieken. In mei 1972 trad hij in het huwelijk met zijn Mexicaanse echtgenote. Het echtpaar heeft twee kinderen: Brenda (47) en Edmond (43). Brenda is licentiate communicatiewetenschappen en zaakvoerder van de firma ‘Zebromex’ die ‘ribbon tapes’ maakt voor barcode labels. 

Brenda heeft twee kinderen: Patricio en Paulo. Edmond behaalde een Master in Business Administration (MBA) en exporteert o.m. cowboylaarzen naar de Verenigde Staten. Ook hij heeft twee kinderen: Andres en Marie-Claire. Bovendien is hij een bekende componist van ‘Charro muziek’ (charro staat voor cowboy). Hij schreef de tekst en de muziek van het openingslied van de wedstrijden. Daarnaast componeerde hij liederen voor de bekende operazanger Arturo Chacon, die vaak optrad met Placido Domingo. In Mexico heeft Robert nauw contact met zijn schoonfamilie. Zijn schoonouders wonen in Toluca, waar ze de hacienda ‘El Tulillo’ hebben. Zijn schoonbroer is dermatoloog, zijn schoonzus tandarts. Robert en zijn vrouw hebben de Belgische nationaliteit. Deze werd ook aangevraagd voor de beide kinderen, maar het verzoek werd geweigerd door de procureur des konings, ook al zijn ze enige tijd in België naar school geweest. Deze beslissing zou nooit op het begrip hebben kunnen rekenen van wijlen zijn neef Etienne Sebrechts, die eveneens procureur des konings was. Dankzij de moderne communicatiemiddelen blijft hij in contact met de familie in Lier, zijn broer en zus en zijn neef Hugo Broes. Toen hij nog voor firma’s werkte kwam hij al ééns naar ons land, al bracht de plicht hem meestal richting Noord-Amerika. Een definitieve terugkeer naar Lier ziet hij niet zitten. Na 50 jaar is hij te zeer verbonden met zijn kinderen, kleinkinderen en familie én zijn Mexicaanse sombrero.

De bijgevoegde foto’s geven een beeld van de familie Broes in Mexico, het huwelijk van zoon Edmond, het openingslied dat hij schreef bij de opening van een wedstrijd en de kapel op het familiegraf, waar plaats is voor 128 personen. Voorlopig liggen hier enkel de grootouders van zijn echtgenote.

Tekst: DéBé

Foto's: Robert Broes

Begindatum: 
zaterdag, 3 april, 2021
Einddatum: 
zaterdag, 3 april, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK