LIERENAAR JAN WUYTS GEHULDIGD ALS HELD

Vorige maandag is omstreeks de middag brand uitgebroken in een appartementsgebouw aan de Kolveniersvest. Stadsmedewerker Jan Wuyts die daar toevallig voorbijkwam, stopte meteen, belde de hulpdiensten en rende op gevaar van eigen leven zonder aarzelen het gebouw in. Om deze opmerkelijke daad werd hij nu door burgemeester Rik Verwaest gehuldigd als held. 

Jan Wuyts is verbonden aan het team jeugd. Het is zijn opdracht om de jeugdinfrastructuur te onderhouden. ‘Ik was op de terugweg van de Speelmicroob waar ik de alarminstallatie was gaan controleren. Toen ik de Kolveniersvest inreed, zag ik rook uit de eerste verdieping van een appartementsgebouw opstijgen. In belde meteen de hulpdiensten en verschafte me toegang tot het gebouw dat twee verdiepingen en zes woongelegenheden omvat. De aanwezige bewoners heb ik aangemaand om het gebouw te verlaten en in de hal heb ik de centrale kas met alle elektriciteitsaansluitingen uitgeschakeld. Ondanks de toenemende rookontwikkeling heb ik alle kamers nog doorzocht op zoek naar eventuele aanwezigen. Zo heb ik ook een Roemeens gezin met kinderen naar buiten geleid. De ervaring die ik eerder opdeed als brandweerman en ambulancier kwam me alvast van pas. Omdat ook ik door de rook bevangen was, werd ik overgebracht naar de dienst spoed van het nabijgelegen H.-Hartziekenhuis. Ik verbleef er zo’n drie uur, mijn bloed werd getrokken en ik kreeg zuurstof toe bediend’.

Burgemeester Rik Verwaest beschreef Jan als een ‘superman’. Door zijn dapper optreden werden mensenlevens gered. Hij overhandigde hem dan ook de oorkonde ‘Je bent een held’ en een pakket met Lierse bieren en Gummarus-kaas. Partner Nadine Arras ontving een bloementuil.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
donderdag, 6 januari, 2022
Einddatum: 
donderdag, 6 januari, 2022

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK