LIER KRIJGT PROFESSIONELE FIETSKOERIERDIENST

Vanaf januari 2022 gaat in Lier een professionele fietskoerierdienst van start. Het initiatief werd voorgesteld aan het hoofdkwartier van Fietspunt aan het station. Diverse partners zoals de vzw De Grote Versnelling, Werkmmaat en Urbike zijn er bij betrokken. Minister Lydia Peeters kon het startmoment wegens andere verplichtingen niet bijwonen.

Schepen Rik Verwaest: ‘Tijdens de tweede lockdown werd van 24 november 2020 tot en met 8 januari 2021 een fietskoerierdienst met twee elektrische bakfietsen opgestart. Lokale handelaars konden bij wijze van proefproject gebruik maken van deze gratis dienst om pakjes aan huis te bezorgen. In samenwerking met Werkmmaat voorzag de stad twee fietskoeriers om met cargofietsen goederen en maaltijden van het sociaal restaurant bij senioren af te leveren. Het proefproject werd ondertussen verlengd tot het einde van 2021, in het bijzonder bij commerciële piekmomenten zoals Pasen, Moederdag, Local Friday, Sinterklaas en Kerstmis’. Schepen Bert Wollants voegde er aan toe ‘dat het fietsbeleid – zoals blijkt uit het fietsbeleidsplan – meer is dan het aanleggen en onderhouden van fietspaden. Het initiatief is bovendien belangrijk voor de lokale economie’.

Tijdens het proefproject werd vastgesteld dat er meermaals vraag was naar een continue diensteverlening, ook voor zaterdag- en avondleveringen. Werkmmaat sprong meteen mee op de kar (= fiets). Volgens Bram Dekoning biedt Werkmmaat tewerkstellingsmogelijkheden aan voor langdurig werkzoekenden. De job van fietskoerier biedt perspectief voor de toekomst. Vanuit Brussel stelt Urbike graag zijn know-how en ervaring ter beschikking. Volgens CEO Philippe Lovens ijvert Urbike voor een duurzaam economisch model en steunt het initiatieven inzake sociale tewerkstelling. Als katalysator wenst de vzw De Grote Versnelling het fietsbeleid te versnellen en te verdiepen, benadrukte Patrick D’haese. Vanaf januari 2022 worden in Lier vier koeriers en twee fietsen met aanhangwagen ingezet.

Tekst DéBé

Foto's: Luc Peeters

Begindatum: 
zaterdag, 1 januari, 2022
Einddatum: 
zaterdag, 1 januari, 2022

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK