LEEGSTANDSTAKS MIST EFFECT NIET

Tijdens de vorige beleidsperiode werd in Lier een leegstandstaks op winkel ingevoerd. Voor een commercieel pand in het kernwinkelgebied dat een jaar leegstaat, moet een voelbare belasting betaald worden.

De leegstandstaks is bedoeld om een einde te stellen aan twee soorten probleempanden langs de centrale winkelas. Tot de eerste categorie behoren panden die jarenlang bleven leegstaan wegens een onrealistische huurprijs. Vaak waren deze panden in handen van grote handelsfondsen. Die hielden vast aan hun tarieven, om lopende huurcontracten elders niet te bemoeilijken. Het pand in Lier laten leegstaan viel voordeliger uit dan de huurprijs te laten dalen. Een tweede groep waren eigenaars die niet meer investeerden in hun pand. Sommige panden waren zodanig uitgeleefd dat ze gewoon niet meer konden worden uitgebaat. Zo had één pand geen nutsvoorzieningen en stond een andere winkel op instorten. Zulke panden verloederen de hele winkelas. De leegstandstaks wil vooral deze eigenaars wakker schudden. De taks bedraagt 5.000 euro, maar verdubbelt elk jaar.

Een pand laten leegstaan is niet meer de goedkoopste oplossing. De taks zorgt voor de nodige druk om het pand op te knappen of de huurprijs te doen dalen. De taks werpt nu de eerste vruchten af. Sinds april 2018 werden 29 panden opgenomen in het leegstandsregister. Slechts 5 kregen effectief een factuur in de bus. 8 werden geschrapt wegens een nieuwe invulling. 4 andere kregen vrijstelling omdat er werken werden in uitgevoerd. Ook van de 12 overblijvenden hebben er al 8 een definitieve invulling gekregen en wordt een vrijstelling verwacht. Schepen Rik Verwaest is dan ook voorzichtig positief: ‘Winkelleegstand is niet te voorkomen. De Lierse leegstandstaks heeft wel het beoogde effect. Verloederde panden worden opgeknapt en langdurig leegstaanden krijgen een invulling. Slechts 5 belastingen op 29 lijkt weinig, maar is een goed teken’.

Tekst: DéBé

Foto: RM

Begindatum: 
woensdag, 2 oktober, 2019
Einddatum: 
woensdag, 2 oktober, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK