LANDELIJKE GILDE PRESENTEERT TWEE NIEUWE WANDELINGEN

Onder impuls van voorzitter Luc Florus heeft de Landelijke Gilde van het gewest Lier twee nieuwe wandelingen uitgestippeld: één hoofdzakelijk op het grondgebied van Koningshooikt en één in Lier. Ze leiden de deelnemers doorheen de ongerepte natuur langs vaak onbekende wegen, oude boerderijen, veldkapellen, kastelen en waterkunstwerken. Tot 1 juni 2021 zijn de wandelingen voorzien van bewegwijzering. Een QR-code laat toe om de wandelingen via routeyou op smartphone te raadplegen.

De wandeling in Koningshooikt, voor een deel in het grensgebied met Duffel en Lier, vertrekt aan het Tallaart 78 of aan de Zuut 18 in Lier. Ze is 8,15 kilometer lang. De wandelaars maken kennis met de samenvloeiing van de Itterbeek en de Haagbeek en met oude hoeven die dateren uit de 18de en de 19de eeuw zoals de Brauwerijhoeve, de Anderstadthoeve, de Mijlhoeve en een mooie hoeve in cottagestijl. Andere aandachtspunten zijn de veldkapellen toegewijd aan O.L.V., die dateren van 1884, 1934 en 1948. Onderweg kan verder halt gehouden worden aan de voormalige afspanning uit 1640 ‘De Grote Roscam’, de kinderboerderij ’t Struisvogelnest, de veldschrans Tallaart uit 1910 en het tuinbouwbedrijf Vercammen. Rusten is mogelijk aan de vakantiestudio ‘de Kleine Johannes’, de B&B Soetemin en de B&B Domus Silva. 

De wandeling door de Lierse natuur is 8,62 kilometer lang en vertrekt aan de kerk van O.L.V.-Onbevlekt aan de Mechelsesteenweg. Ook deze route voert de deelnemers langs tal van historische hoeven uit de 18de en het begin van de 19de eeuw, zoals de Waterschranshoeve en de Helderhoeve. Typisch voor deze wandeling is de passage langs meerdere kastelen en hoven, zoals ‘Schoon Lier’ en de villa uit 1926 ontworpen door Cornelius Sol (aan de Mechelsesteenweg), het Hof van Ringen en het Hof van Lachenen. De deelnemers wandelen langs het overstromingsgebied van de Lierse Polder en het pompstation van de Lachenenbeek en de Itterbeek. Uiteraard krijgen ook het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie en de militaire begraafplaats de nodige aandacht. Verblijfstoerisme is hier mogelijk in het ‘Hotel Pure’ en in één van de voorzieningen van de vakantiewoning ‘Klavertje Vier’ aan de Lintsesteenweg. 

Tekst: DéBé

Foto: ROM

 

Begindatum: 
dinsdag, 4 mei, 2021
Einddatum: 
dinsdag, 4 mei, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK