L’AVENIRSITE WORDT BROEIHAARD VOOR ARTISTIEKE EN CULTURELE BELEVING

De vzw. L’Avenirsite gaat de site van de oudste Belgische fietsenfabriek renoveren en grotendeels openstellen voor het publiek. De site is ideaal gelegen vlakbij de Nete, de wandelbrug en de vernieuwde wandeldijk en omvat een inkom met fietsenstalling in de Hazenstraat 53, een opgefriste koepelruimte, een magazijn met verdieping, een grote fabrieksruimte, de voormalige directeurswoning en een grote ommuurde tuin met inkom aan het Sionsplein 19.

De site wordt onder leiding van Danielle Beyens en Hilde Mariën, de kleindochter van de stichter van de fietsenfabriek, een broeinest van artistieke, culturele en zaligmakende activiteit en beleving. Hilde Mariën heeft de site steeds goed beheerd en voorbereid op de nieuwe bestemmingen. Peter Everaert gaat als artistieke leider in de kunstgalerij ART-IS-SJOK iedere maand tentoonstellingen organiseren met het werk van bekende nationale en internationale kunstenaars. Hij kan gebruik maken van de koepelruimte, het magazijn en een deel van de tuin. Van 11 tot en met 27 januari staat de groepstentoonstelling ‘Diversified’ op het programma. Nadien volgen exposities met de nadruk op fotografie, keramiek, lichtkunst en andere disciplines. Iedere tentoonstelling wordt ingezet met een vernissage en afgesloten met een finissage en opgeluisterd met een muzikale podiumact. De galerij is open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

In de fabrieksruimte kunnen jonge kunstenaars uit Lier en omgeving zich artistiek en creatief uitleven bij PACT: het Platform Artistieke Culturele Talenten. Louise-Marie Van Roy biedt hen een podium en begeleidt hen bij het uitwerken van uitdagingen. Hier worden ook workshops (borduren op totebags, bentobox, florarium …), literaire performances en optredens georganiseerd. Het openingsweekend heeft plaats op 2 en 3 februari. Volgens voorzitter en woordvoerder van de vzw. Stijn Verbist komt in het verlengde van Bar Muza en Bar Vest op de site BAR SION, met voorlopig dezelfde openingsuren als de kunstgalerij Art-Is-Sjok. Onder de noemer STROOM komt op de verdieping een bundeling van initiatieven, die op welzijn en gezondheid gericht zijn met sessies over gezonde voeding, mindfulness en burnout preventie. Hier kunnen studenten zich ook in alle rust voorbereiden op examens. De directeurswoning zal nog gerenoveerd worden en mogelijk ruimte bieden voor een eetgelegenheid en een bed en breakfast.

Tekst: DéBé

Foto's: Luc Peeters

Begindatum: 
woensdag, 9 januari, 2019
Einddatum: 
woensdag, 9 januari, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK