KUNSTBOEK OVER JAAP OUDES VOORGESTELD

In aanwezigheid van tal van Noorderburen werd in het Lierse stadhuis het kunstboek ‘Als ik teken ben ik op reis. Jaap Oudes en zijn fantasievolle kijk op de wereld’, voorgesteld. Deze Nederlandse tekenaar had een duidelijke affectie voor Lier en Felix Timmermans in het bijzonder.

Jaap Oudes werd op 1 februari 1926 in Alkmaar geboren. Hij overleed er op 24 januari 1998. Als autodidact maakte hij tijdens de oorlogsjaren kinderlijke tekeningetjes vol humor over het boerenleven en kopieerde hij al tekeningen uit de boeken van Felix Timmermans. Vanaf het midden van de jaren ’50 kwam hij geregeld naar Vlaanderen en Lier en werd hij nog meer geïnspireerd door het werk van Felix Timmermans, Ernest Claes, Stijn Streuvels en Anton Thierry. Zijn omvangrijk oeuvre is vol humor en uit de volkskunst en het volksleven gegrepen.

In het Lierse stadhuis werden de genodigden welkom geheten door Frenk Dieke. Na de projectie van een filmpje over Jaap Oudes, gaven eindredacteur Ruud Kersten, journalist bij het ‘Algemeen Dagblad’ en de redacteurs Jan Nobel, Jan Oud en Peter Thoben, de nodige toelichtingen bij de figuur en het werk van de kunstenaar. Hij werd omschreven als een ‘flierefluiter’ en een ‘beeldenstapelaar’. Ze zijn lid van de Stichting Dirk Oudes en zijn zoon Jaap, die in 2003 werd opgericht.

Nadat hij het eerste exemplaar mocht ontvangen, benadrukte burgemeester Frank Boogaerts de belangrijke artistieke nalantenschap van de kunstenaar. In zijn eigen stijl toonde hij zijn grote liefde voor de Nederlandse en Vlaamse volkskunst. Zijn werk is herkenbaar voor de Lierenaars en een erkenning voor Felix Timmermans en ‘Schoon Lier’. Het boek telt 180 pagina’s, kost 25 euro en is verkrijgbaar in de Standaard Boekhandel in Lier en bij de Stichting (www.dirkenjaapoudes.nl).

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
zondag, 24 november, 2019
Einddatum: 
zondag, 24 november, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK