KNAPPE TENTOONSTELLING OVER 23 JAAR VATRA HOOIKT

Zondag 21 juni kan tijdens de jaarmarkt van 10 tot 17 uur in de raadszaal van het gemeentehuis een bezoek gebracht worden aan de tentoonstelling over 23 jaar werking van ‘Vatra Hooikt’ ten voordele van ‘Vatra Dornei’. De opening van de tentoonstelling verliep onder ruime belangstelling, o.m. van Stefan Marcel Simma, vertegenwoordiger van de ambassade van Roemenië in ons land.

Schepen Lucien Herijgers gaf als voorzitter van ‘Vatra Hooikt’ een overzicht van 23 jaar werking. Bij het begin van de jaren ’90 logeerden de leden van de folkloristische groep ‘Dorna Dorului’ die deelnamen aan het Dansemuzefestival in Mechelen, bij gastgezinnen in Koningshooikt. Toen de groep in 1992 op het punt stond om terug te keren naar Roemenië, deden zich problemen voor met hun gammele autobus en moesten ze enkele dagen langer in Koningshooikt verblijven. Het is in deze omstandigheden dat onder impuls van Noël en Godelieve Printemps de vzw. ‘Vatra Hooikt’ is ontstaan.

In 1993 werd een eerste bezoek aan het plaatsje ‘Vatra Dornei’ in het Noorden van Roemenië gebracht. De Hooiktse delegatie reisde via Duitsland, Oostenrijk en Hongarije en was een volledige dag onderweg. Daarna volgde zowat elk jaar een bezoek met kleding, eetwaren en gezondheidsproducten. In eerste instantie ging de hulp naar de bevriende gezinnen. Nadien werd de focus gericht op de plaatselijke school. In de andere richting kwam de groep ‘Dorna Dorului’ nog meermaals naar België om op te treden in o.m. Bonheiden, Sint-Niklaas, Westerlo, Hasselt en Lier. Telkens werd gelogeerd bij de vertrouwde gastgezinnen.

Vanaf het jaar 2000 werd onder de vorm van lakentjes, dekentjes en luiers, steun verleend aan de plaatselijke materniteit. Vanaf 2010 reisde een container vol bedden, rollators, rolstoelen, matrassen, een nieuw kookvuur en een dito wasmachine, meermaals per spoor naar het rusthuis van ‘Vatra Dornei’. Al die jaren moest ‘Vatra Hooikt’ het stellen zonder subsidies en werden de noodzakelijke gelden verzameld via acties tijdens de jaarmarkt, de kerstmarkt en de jaarlijkse barbecue.

De leden van’ Vatra Hooikt’ met voorzitter Lucien Herijgers, ondervoorzitter Marcel Meuris en secretaris Clement Van Asbroeck op kop, kijken vol verwachting uit naar de viering van 25 jaar inzet voor het Roemeense adoptiedorp. De tentoonstelling werd geopend door schepen Rik Verwaest die de hoge Roemeense gast in zijn eigen taal verwelkomde (‘bine ad venit’) en de Hooiktenaars prees om hun ondernemingszin en groot hart.

Begindatum: 
zondag, 21 juni, 2015
Einddatum: 
zondag, 21 juni, 2015

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK