JOEGOSLAVISCHE SINT-GUMMARUS-LEKKERNIJEN (RETRO – 131)

Naar aanleiding van het Sint-Gummarusjaar 1990 pakte de toen 40-jarige Simon Gregov – Joegoslaviër van geboorte, Belg van nationaliteit en Lierenaar in hart en nieren – samen met zijn Poolse echtgenote Dorota Pulka en zijn Joegoslavische medewerker Dobre Stoskovski uit met een Sint-Gummarus ovengebak en een Sint-Gummarus steak. Simon runde toen een restaurant aan het Leopoledplein.

Simon Gregov werd in Preko in het huidige Kroatië aan de Adriatische kust geboren. Hij studeerde aan de hotelschool ‘Ugostitelsjka’ in Dubrovnik en deed zijn eerste werkervaring op in een hotel in Zadar. Na verloop van tijd week hij uit naar Amerika, waar hij in San Francisco actief was in de hotelsector. Via Zuid-Frankrijk kwam hij uiteindelijk in Antwerpen en vanaf september 1988 in Lier terecht. Het Sint-Gummarus ovengebak dat hij presenteerde was een bladerdeeggebak van zuivere tarwebloem, gevuld met een mengeling van hoofdzakelijk schapenvlees, runds- en varkensvlees, waaraan ‘geheime’ kruiden werden toegevoegd. Het geheel werd overgoten met een sausje van appelsienen, mosterd en rozijnen. De Sint-Gummarus steak was een hamburger van schapen- en varkensvlees met ajuintjes en peterselie.

 

Tekst & Foto: DéBé

Begindatum: 
dinsdag, 19 mei, 2020
Einddatum: 
dinsdag, 19 mei, 2020

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK