JEF VAN DEN EYNDE NAAR INTERNATIONALE ‘LATIJNSE’ FINALE

Voor de 6de maal mag het Sint-Gummaruscollege een laureaat afvaardigen naar de internationale vertaalwedstrijd ‘Certamen Ciceronianum’ in het Italiaanse Arpino, de geboorteplaats van Cicero. De eer valt ditmaal Jef van den Eynde uit Bevel, leerling van het 6de jaar Grieks-Latijn, te beurt. Samen met nog 7 andere laureaten mag hij in mei ons land vertegenwoordigen.

Al meer dan 135 jaar wordt aan het Lierse college Latijn onderwezen. Met de toenemende aandacht voor wetenschappen en wiskunde, dreigt het Latijn naar de achtergrond te verzeilen. Desondanks tracht het college op een hedendaagse manier de liefde voor het Latijn aan de leerlingen door te geven. Jef Van den Eynde volgt al sinds het 1ste jaar Latijn aan het college. ‘Latijn leert je systematisch te werken. Als basis van de Romaanse taal, helpt het om andere taalsystemen te doorgronden. De Latijnse afdeling is de ideale manier om zelfdiscipline aan te kweken en de schoonheid van kunst beter te begrijpen. Latijnse teksten van meer dan 2.000 jaar geleden bevatten bovendien heel veel levenswijsheden en helpen om dingen te relativeren’. Met al deze uitspraken is Jef de ideale promotor van deze studierichting.

Leraar Latijn Patrick Van Olmen voegt eraan toe: ‘Door samen de leerstof Latijn en de echt moeilijke zinnen te lijf te gaan, is de groepssfeer in de Latijnse klassen vaak heel goed. De leerlingen zitten vele uren per week samen en helpen elkaar, wat de onderlinge band versterkt’. Volgens directeur Geert Hellemans zijn de slaagcijfers van de oud-leerlingen die deze studierichting volgden, bijzonder hoog. Het team van leraars houdt het peil hoog en geeft met passie en liefde dit vak. De vakgroep Latijn doet er alles aan om deze afdeling een degelijk niveau mee te geven, maar zorgt er ook voor dat dit in een optimale sfeer verloopt. Zo staan er filmavonden, een maaltijd zoals de Romeinen die kenden, een daguitstap naar ene Gladiatorententoonstelling en een meerdaagse reis naar Trier en Italië, op het programma. De leerlingen zijn zelf ook creatief, zodat ze ooit een paard van Troje namaakten of op school een nachtje doorbrachten met hun klassiekers.

Tijdens de opendeurdag van 5 maart kan nader kennis gemaakt worden met de studierichting. Wie vooraf graag een gesprek wil, kan contact opnemen via 03-489 24 56 of info@sgclier.be

Foto: Jef Van den Eynde en Patrick Van Olmen.

Begindatum: 
woensdag, 27 januari, 2016
Einddatum: 
woensdag, 27 januari, 2016

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK