JAN HENDRICKX SR. NU OOK ECHTE REUS

De naam Jan Hendrickx sr. klinkt in Lier als een klok. Jan genoot bekendheid als schepen en burgemeester van de stad, maar evenzeer als voorzitter van de Schoolbond. Deze functie heeft hij ruim 30 jaar bekleed. Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de vereniging, wordt hij nu op zijn 83ste vereeuwigd als echte reus. Zondag 6 oktober doet hij als ‘Schrobberbeek’ zijn intrede en wordt hij ingeschreven in het bevolkingsregister van de stad.

Het initiatief hiertoe gaat uit van Maurits Troch en van Jan Hendrickx jr. en past in het kader van de viering van 125 jaar Schoolbond en van de start van een nieuwe reeks voorstellingen van ‘En waar de ster bleef stille staan’. Het hoofd van reus Jan werd gemaakt door Greet Soons en Herman Schoors. Voor het geraamte leverde mandenvlechtster Lieve Lieckens uit Keerbergen haar medewerking. De kledij werd vervaardigd door Arlette Coomans, Daniel Van den Eynde en Ann Dupon van het eigen naaiatelier, met medewerking van Frank Verelst en Maurits Troch. Jan Hendrickx sr. Heeft de figuur van ‘Schrobberbeek’ sinds 1972 ruim 150 maal vertolkt. De reus is 2,65 meter hoog en weegt ongeveer 30 kilogram. Gommaar Timmermans – de zoon van Felix Timmermans – heeft het peterschap aanvaard. Annemie Houben, de echtgenote van regisseur Jan Verbist, fungeert als meter.

Zondag 6 oktober wordt de nieuwe reus feestelijk ingehaald. Om 13.30 uur vertrekt hij samen met muzikanten van de Koninklijke Harmonie Leo XIII, leden van de Lierse Keersters en de hele Schoolbondfamilie aan het Schoolbondlokaal via de Predikherenlaan, de Blokstraat, de Huibrechtstraat en de Koning Albertstraat naar de Grote Markt. Daar wordt op de kiosk om 14 uur een fragment uit ‘de Ster’ opgevoerd. Daarna wordt ‘Schrobberbeek’ door burgemeester Frank Boogaerts in het bevolkingsregister ingeschreven, om vervolgens op ‘GrOOte Zondag’ mee op te stappen in de reuzenstoet door de binnenstad. Bij eventueel slecht weer is een noodscenario voorzien. Dan heeft de inhuldiging plaats in het Vredeberg, met omstreeks 12 uur de opvoering van het fragment uit ‘de Ster’ en de inschrijving in het bevolkingsregister.

Tekst: DéBé

Foto's: Luc Peeters

Begindatum: 
zondag, 6 oktober, 2019
Einddatum: 
zondag, 6 oktober, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK