JAARLIJKSE ‘GODSWRAAK’ KOMT ER WEER AAN

Donderdag 26 november daalt ‘de Godswraak’ weer neer over Lier. Om 19 uur gaan alle klokken in de stad luiden als herinnering aan de inval van de Noormannen in 837 en de moord op priester Frederegus in de Sint-Pieterskapel.

De Sint-Pieterskapel is vermoedelijk het oudste gebouw in Lier. De kapel werd omstreeks 1225 opgetrokken op de plaats waar in de 8ste eeuw door Gummarus een houten bidplaats werd opgericht. In de 16de eeuw werd een groot deel van de kapel afgebroken. Tijdens W.O. I werd ze grotendeels door brand vernield, waarna ze van 1922 tot 1925 werd heropgebouwd. Op de glasramen achter het altaar staan fragmenten uit het leven van Gummarus afgebeeld. Daar bevindt zich ook zijn graf.

Het schilderij ‘Moord op priester Frederegus’ herinnert aan de wrede inval van de Noormannen. Tijdens hun rooftocht drongen ze ook de Sint-Pieterskapel binnen, waar de priester en de misdienaar vermoord werden. Plots werden ze door blindheid getroffen en begonnen de klokken te luiden. Het schilderij dateert van 1698 en is van de hand van een onbekende meester (F of E Cuyl). Zovele jaren later was de vernis sterk vergeeld en vervuild, waren zones van het kunstwerk overschilderd en waren er scheuren in het canvas. Dankzij een projectsubsidie van de erfgoedcel Kempens Karakter, werd het schilderij een tijd geleden op initiatief van de kerkraad van Sint-Gummarus gerestaureerd door Nicole Tauchner in haar atelier in Deurne. Met ‘de Godswraak’ staat het einde november weer volop in de belangstelling.

Tekst: DéBé

Foto: Nicole Claes & ROM

Begindatum: 
donderdag, 26 november, 2020
Einddatum: 
donderdag, 26 november, 2020

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK