INTENSE CAMPAGNE TEGEN HET SLUIKSTORTEN

Omdat zowat dagelijks een omvangrijke massa sluikstort wordt achtergelaten aan verschillende OCT’s en in en rond openbare vuilbakjes – vooral op de stadsvesten –,  gaat de stad een intense campagne tegen het sluikstorten voeren. Het kan niet langer dat gemiddeld 1.000 zakken sluikstort per maand moeten opgehaald worden.

Vormen van sluikstorten bezorgen de omgeving een erg verloederde indruk en trekken ongedierte aan. De kosten voor de opruiming lopen bovendien erg hoog op. Op jaarbasis moet zo’n 205 ton sluikstort door de eigen diensten opgehaald worden, wat een kostprijs van 130.000 euro vertegenwoordigt. Hieraan moet duidelijk paal en perk gesteld worden.

Tot februari 2015 wordt een intense campagne tot ontradering gevoerd. De campagne is bedoeld om de bewoners te sensibiliseren om op een correcte manier met afval om te gaan en het niet op straat te kieperen. Gedumpte huisvuilzakken zullen verder nauwkeurig gecontroleerd worden naar persoonsgegevens. Wie betrapt wordt mag zich aan een fikse geldboete verwachten.

Om de pakkans voor sluikstorters gevoelig te verhogen zullen de vaststellende ambtenaren, met ondersteuning van de Lokale Politie, in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS), geregeld op pad gaan om sluikstorters op heterdaad te betrappen. Wie geklist wordt riskeert een boete van 250 euro en mag bovendien opdraaien voor de opruimkosten.

Aan de OCT’s en de vuilbakjes worden pancartes aangebracht. Bewoners met een ‘slapende rekening’ mogen zich aan een schrijven van Ivarem verwachten. Om de burgers te confronteren met de grote hoeveelheid sluikstort die geregeld wordt opgehaald, zal deze in januari 2015 zichtbaar gemaakt worden in een afgebakende ruimte op de Grote Markt.

De burgemeester legt er de nadruk op dat het hier niet om echt afval gaat en geen stinkende troep op de Grote Markt zal gedeponeerd worden. Wel zal het volume van het startafval aanschouwelijk getoond worden. Daarnaast zal onderzocht worden welke bijkomende maatregelen nog kunnen getroffen worden in de strijd tegen de plaag van het sluikstorten.

Begindatum: 
donderdag, 13 november, 2014
Einddatum: 
donderdag, 13 november, 2014

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK