INFOMARKT ROND DEMENTIE

Naar aanleiding van Wereldalzheimerdag werd in zaal Colibrant een infomarkt georganiseerd. Diensten, organisaties en verenigingen die actief zijn rond dementie, hadden er een infostand. De infomarkt werd geopend door schepen van welzijn en sociale zaken Annemie Goris.

Volgens de bevoegde schepen telt Vlaanderen momenteel ruim 141.000 personen met dementie. In Lier werden in 2020 703 personen met dementie geregistreerd. Tegen 2040 wordt een toename met bijna 55% verwacht, wat het aantal in Lier op 1.090 personen zou brengen. Dementie treft daarnaast driemaal zoveel rechtstreeks betrokkenen: voornamelijk naasten die voor de zorg instaan en professionele hulpverleners. 70% van de personen met dementie woont nog thuis en wordt verzorgd door naaste familieleden en hun omgeving. Aan de infomarkt werd deelgenomen door de Beeld- en de Podiumacademie, de bibliotheek, het stadsmuseum, thuisorganisaties, woonzorgcentra, de Alzheimerliga Vlaanderen en het Expertisecentrum Dementie Orion. Het hele jaar door worden in Lier tal van initiatieven genomen voor personen met dementie en hun mantelzorgers. Daartoe behoren: familiegroepen en praatcafés dementie, het psycho-educatiepakket van het H.-Hartziekenhuis, het vermissingsproject in samenwerking met de politie en de dementiekoffer in de bibliotheek.

Om de autonomie en waardigheid van personen met dementie te versterken, heeft Lier zich aangesloten bij het Dementieplan Vlaanderen 2021-2025. Tot slot bedankte schepen Annemie Goris de Lion’s Club Lier Twee Neten voor de financiële steun. Tijdens de infomarkt zorgde het contactkoor van WZC Paradijs voor liedjes van toen op de tonen van de Lierse beiaard. Bewoners van WZC Sint-Jozef exposeerden kunstwerken en Gretel Van den Broek las fragmenten voor uit het boekje ‘Hedde tijd’. Ten voordele van de Stichting Alzheimer Onderzoek werden muffins verkocht. Visit Lier organiseerde interactieve rondleidingen aan de kijkdoos van de Sint-Gummaruskerk op maat van mensen met dementie. In het stadsmuseum kunnen ze in kleine groep de collectie ontdekken op 25 september en 27 november. Op de Vismarkt komt een herinneringsbankje waar personen met dementie en mantelzorgers gesprekjes kunnen voeren aan de hand van een brochure met geheugensteuntjes. De brochure is verkrijgbaar bij Visit Lier.

Tekst  DéBé

Foto  Luc Peeters

Begindatum: 
vrijdag, 22 september, 2023
Einddatum: 
vrijdag, 22 september, 2023

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK