INFOBORDEN HERINNEREN AAN DE BEVRIJDING

Als herdenking van 75 jaar bevrijding werden in Lier en Koningshooikt op zeven locaties infoborden geplaatst die telkens een aspect van de bevrijding in de stad belichten. Voor het aanleveren van de inhoud van de infoborden, werd medewerking verleend door Wim Govaerts, auteur van ‘Lier ’40-‘45’ en Dirk Frans, voorzitter van de dorpsraad Koningshooikt.

Volgens schepen Rik Verwaest worden de inwoners en de bezoekers van de stad zodoende herinnerd aan de hoopgevende momenten na jaren van diepe ellende. De infoborden staan opgesteld aan: (1) de kapel van de H.-Rita in de Mechelsestraat (over het verzet), (2) de plaats van de vroegere Sionkazerne aan het Sionsplein (de collaboratie), (3) in de Rolwagenstraat aan de hoek met de Antwerpsestraat (de verwoesting door V-bommen), (4) ter hoogte van de vroegere Normaalschool in de Berlaarsestraat (over het militair hospitaal en de begraafplaats), (5) op het Acaciaplein (de neergestorte Lancaster), (6) in de Antwerpsestraat ter hoogte van nr. 70 (de schietpartij bij de Duitse terugtocht) en (7) in Koningshooikt (de geallieerde luchtafweerstellingen).

Naar aanleiding van 75 jaar bevrijding werd ook de themabrochure ‘Ze zijn daar! De provincie Antwerpen bevrijd’ uitgegeven. Deze brochure telt 85 pagina’s, een activiteitenkalender, unieke verhalen, foto’s en toeristische tips, een vijftigtal infoborden op historische locaties en zeven fietsroutes. De publicatie kwam tot tand op initiatief van Toerisme Provincie Antwerpen, een vijftigtal steden en gemeenten en talrijke organisaties en is te verkrijgen bij Visit Lier of digitaal te downloaden via https://www.kempen.be/brochure-aanvragen-O.

Er werden ook zeven bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk in de regio Kempen en langs historische locaties uitgewerkt. Onderweg staan infoborden opgesteld met pakkende oorlogsverhalen over monumenten, crashsites, gedenkplaten en militaire begraafplaatsen. Zo is  er de fietsroute Lier – Sint-Katelijne-Waver – Mechelen, 56 kilometer lang met vertrekmogelijkheden aan cultuurcentrum De Mol of aan het station Nekkerspoel in Mechelen. Een begeleidend boekje is te verkrijgen bij Visit Lier of digitaal te downloaden via https://www.vistlier.be/doen/fietsen/bevrijdingsroute. Onderweg kan de ‘Liberation Route Europe’ app gedownload worden op iPhone en Android. Deze app geeft direct toegang tot verhaallijnen, bezienswaardigheden, historische gebeurtenissen, biografieën, historische foto’s, ingesproken verhalen, filmpjes en veel meer.

Tekst: DéBé

Foto's: Luc Peeters

Begindatum: 
maandag, 16 september, 2019
Einddatum: 
maandag, 16 september, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK