INDRUKWEKKENDE VERHUISOPERATIE IN LIER

De 21ste eeuw is nog maar voor één vijfde achter de rug, maar toch heeft Lier – zowel letterlijk als figuurlijk – er al een historische verhuisoperatie opzitten. Onder begeleiding van de bereden politie werden de Lierse reuzen, de fabeldieren, de praalwagens, de looppaardjes en het bijhorende materiaal, overgebracht van de tijdelijke hal aan de Antwerpsesteenweg naar het nieuwe, comfortabele verblijf in de voormalige turnhal op de Dungelhoeffsite. 

De Lierse reuzentrein en alle toebehoren heeft er sinds het midden van de vorige eeuw een lange exodus opzitten. Reuzen, praalwagens en fabeldieren vonden achtereenvolgens een onderkomen in de oude kazernegebouwen in de Blokstraat, de stadsmagazijnen op de Sionsite en aan het Plaslaar, de campus van de Oefenschool, de KMO-zone Itterbeek in Duffel en de hangars aan de Antwerpsesteenweg. Van hieruit werd het gezelschap overgebracht naar de definitieve vestiging op de Dungelhoeffsite. Hier werd de voormalige turnzaal van Lyra Turnkring grondig opgesmukt en voorzien van de nodige verlichting en verwarming, zodat steeds de vereiste temperatuur kan gewaarborgd worden. De verhuis werd wekenlang minutieus voorbereid. 

Zo werden de houten wielen van de aloude natiewagens voortdurend met natte doeken ingewikkeld, zodat het hout kon uitzetten. Met de gemotoriseerde politie en de commandowagen met Luk Ceulemans, voorzitter van de Gezellen van ’t Groot Volk, op kop, vertrok het konvooi via de Antwerpsesteenweg, de Ring en de Mechelsesteenweg richting nieuw onderkomen. De route via de spoorwegtunnel was geen optie, gelet op de omvang en de grootte van de te vervoeren elementen. Van de eerste zending – die onderweg veel bekijks genoot – maakten de Hellewagen, de Kameel, ’t Schip van ’s Lands Welvaren, het oude Ros Beiaard en de hoppelpaardjes deel uit. Met vaardige hand en vereende krachten werden ze netjes geparkeerd in de nieuwe omgeving. Later op de dag volgden nog de Maagdenberg met de Leeuw, het nieuwe Ros Beiaard, de Olifant, de historische en de hedendaagse reuzen. Alle elementen van de Reuzentrein kunnen nu even wennen aan de nieuwe omgeving en dit alvast tot zondag 3 oktober. Dan wordt de Reuzenhal plechtig ingehuldigd in het kader van GrOOte Zondag.

Tekst: DéBé

Foto's: Luc Peeters & RM

Begindatum: 
woensdag, 25 augustus, 2021
Einddatum: 
woensdag, 25 augustus, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK