INDRUKWEKKENDE HERDENKING VAN ARTHUR VANDERPOORTEN

Op 3 april 1945 overleed minister van openbare werken en minister van binnenlandse zaken Arthur Vanderpoorten in het concentratiekamp van Bergen-Belsen. Precies 70 jaar later had in het Koninklijk Atheneum dat zijn naam draagt, op initiatief van de Open VLD Lier-Koningshooikt een stijlvolle herdenkingsplechtigheid plaats. Toespraken werden er gehouden door Jo De Ro, Vlaams parlementslid en schepen in Vilvoorde, en door kleinzoon Peter Vandrepoorten. De plechtigheid werd besloten met een bloemenhulde aan het monument van Arthur Vanderpoorten.

De plechtigheid werd bijgewoond door talrijke genodigden, w.o. dochter Elza Vanderpoorten, Marleen Vanderpoorten, Patrick Dewael en de familieleden.  Arthur Vanderpoorten werd in januari 1943 door de Duitsers aangehouden als politiek gevangene en overgebracht naar de gevangenis in Fresnes-bij-Parijs. In september 1943 werd hij op transport naar Duitsland gezet, eerst naar het concentratiekamp van Buchenwald en nadien van Oranienburg-Sachsenhausen. Op 11 februari 1945 werd hij overgebracht naar Bergen-Belsen waar hij stierf aan tyfus, 12 dagen vooraleer het kamp werd bevrijd door Britse troepen.

Volgens Jo De Ro gaat te weinig aandacht uit naar het herinneren en herdenken van de meest zwarte pagina’s uit onze geschiedenis. Wanneer hij bezoekers rondleidt in het Vlaams parlement, stopt hij bewust bij het schilderij ‘Man met vele eigenschappen of de dichter in Nieuw Westerbork’ van Pjeeroo Roobjee. Het schilderij beeldt een rokende en uitgemergelde figuur uit, die tot zijn midden in een bruin-rode vloeistof staat. De vieze brei bevat bij nader toezien de namen van de kampen, waarnaar mensen uit Nederland werden gevoerd via het Nederlandse verzamelkamp Westerbork.

Spreker verwees verder naar de figuur van Paul-Emil Janson, liberale premier in 1937-1938, die in 19473 gearresteerd werd in Nice en op 3 maart 1944 overleed in Buchenwald, en naar Omer Vanboudenhove, die 2 jaar lang opgesloten zat in Sachsenhausen. De maatschappij moet volgens Jo De Ro de zwartste bladzijden uit de geschiedenis blijvend herdenken en de herinnerings- en Holocausteducatie duidelijker opnemen in de eindtermen van het secundair onderwijs.

Kleinzoon Peter Vanderpoorten sprak op emotievolle wijze zijn grote bewondering uit voor zijn grootvader, die hij nooit gekend heeft. Op basis van teksten en artikels, verhalen en anekdoten tijdens familiebijeenkomsten, verwees hij naar de vele eigenschappen van Arthur Vanderpoorten. Hij was een veelzijdig man met vele talenten die in een mum van tijd promoveerde tot raadsheer van het Vlaams Economisch Verbond en tot minister van openbare werken  en minister van binnenlandse zaken. Hij was verder een zeer sociaal en maatschappelijk geëngageerd persoon en een man die vocht voor zijn idealen, zoals de democratisering van het onderwijs, de Vlaamse eigenheid en een gezond economisch liberalisme zonder extremisme, een sociaal aanvaardbaar beleid en vrijheid. Hij was tenslotte een eerlijk man en een familieman die zijn gezin lief had. In dit verband verwees hij naar een citaat van Karel Jonckheere.

Begindatum: 
zaterdag, 28 maart, 2015
Einddatum: 
zaterdag, 28 maart, 2015

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK