HUISVESTINGSFONDS OM VLUCHTELINGEN FINANCIEEL TE HELPEN

Samen met de vzw. ‘Mondiale Werken regio Lier’ hebben 4 Lierenaars een huisvestingsfonds opgericht om erkende vluchtelingen financieel te helpen bij het vinden van een geschikte woning. Donderdag 30 november heeft om 20.15 uur in de Jezuïetenkerk een benefietconcert plaats met het Universitair Harmonieorkest van Leuven.

Asielzoekers met het statuut van erkend vluchteling of van subsidiair beschermde moeten binnen een termijn van 2 maanden – die met 2 maanden kan verlengd worden – de asielopvang verlaten en een eigen woning vinden. Op de sociale woningmarkt is dit quasi onmogelijk. De sociale huisvestingsmaatschappijen hebben een wachtlijst van 3 tot 4 jaar en de sociale verhuurkantoren hebben een te beperkt aanbod. Bij het einde van 2015 startte de vzw. ‘Mondiale Werken Regio Lier’ daarom met het project ‘Woonhulp voor Vluchtelingen’. Vrijwilligers helpen vluchtelingen bij het zoeken van woningen die te huur staan, contacteren eigenaars en immo-kantoren, gaan de woning bezichtigen en helpen bij het in orde brengen van het huurcontract, de nutsvoorzieningen, de verzekeringen en de plaatsbeschrijving. Om de huurwaarborg en de eerstelmaand huur te betalen, moeten vele vluchtelingen een beroep doen op het OCMW. Soms kan het OCMW hiervoor geen voorschot geven.

Lierenaars – Kristin Cafmeyer, Jan Hermans, Marc Maes en Dominic Van Oosterwyck – hebben samen met de vzw. ‘Mondiale Werken regio Lier’ een huisvestingsfonds opgericht, waar vluchtelingen geld kunnen lenen. Voor de financiering van het fonds werd een bedrag van 12.500 euro van het Fonds Celina Ramos van de Koning Boudewijn Stichting bekomen. De 4 Lierenaars en  de vzw. engageren zich om een equivalent bedrag aan private middelen in te zamelen. De voorbije maanden werden al voor 9.385 euro aan leningen uitgekeerd. Iedereen kan het Huisvestingsfonds steunen met een renteloze lening vanaf 500 euro voor 3 jaar, of met een fiscaal aftrekbare gift vanaf 40 euro. De Syrische vluchtelingen Bashar Hnain, echtgenote Inna Koudeenuva en hun dochters Nicol en Sasha hebben via Kristof Reekmans op deze manier aan de Vredelaan een passende woning gevonden. Meer info is beschikbaar via tregiolier@gmail.com.

Tekst: DéBé

Begindatum: 
donderdag, 30 november, 2017
Einddatum: 
donderdag, 30 november, 2017

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK