HERINNERINGEN AAN HET HOF VAN LACHENEN

Aan de oevers van de Nete richting Duffel bevinden zich met het Hof van Ringen en het Hof van Lachenen twee prachtige kasteeldomeinen. Het Hof van Ringen kan nog steeds vanop de dijk in volle glorie bewonderd worden. De weinige restanten van het kasteel en het landhuis van Lachenen liggen verscholen achter dikke bomenrijen en weelderig groen.

In de 15de eeuw stond de omgeving bekend als het ‘Goed ter Hellen’. Het Hof van Lachenen – ook wel bekend als ‘Château de Lachenen – heeft verschillende eigenaars gekend. In de 17de eeuw was dit de familie Tacquet en in de 18de eeuw de familie Lunden, w.o. Helena Lunden. Deze woonde voordien in de Sint-Margarethastraat in het begijnhof, was verwant met de Antwerpse familie Lunden, die bevriend was met Pieter Paul Rubens. In 1849 werd aan de oevers van de Nete een kasteel in neoklassieke stijl opgetrokken door de familie Berkmans, die ook het kasteel Isschot in Itegem bezat. Op 9 november 1800 werd het Hof getroffen door watersnood. Als gevolg van hevige windstoten, overvloedige regens en hagel, brak de Netedijk achter het landhuis door, overstroomde het hele domein en werd grote schade aangericht. Op 5 oktober 1914 was dit andermaal het geval, toen de Duitse troepen nabij de Anderstad de linkeroever van de Nete innamen. In 1936 kwam het domein in handen van de familie Lenaerts, die tijdens wereldoorlog II een belangrijke rol speelde in het verzet. Vooral dan Gilberte Marie Brundson-Lenaerts (1920-2012). In mei 1940 werd het gezin door de Duitsers uit hun huis verdreven en namen ze de vlucht naar Frankrijk.

 Ze keerden vrij vlug terug naar Lier, om vanaf 1942 Engelse piloten en joden te verbergen voor de Duitsers. Nadat de vader van Gilberte gemarteld werd om de locatie van joodse diamanthandelaars te onthullen, sloot ze zich aan bij het Belgisch verzet. Vanaf 1944 werkte ze ook voor het Engelse verzet en bezorgde ze doorheen het hele land – meestal met de fiets – berichten aan de geallieerden. Dit bezorgde haar de legendarische bijnaam ‘het meisje op de fiets’. Ze werd bekroond met talrijke Belgische en buitenlandse eretekens. Na de oorlog verhuisde ze naar Engeland, waar ze in het huwelijk trad met Roger Brundson, een Britse officier die ze in Nederland had leren kennen. Tijdens de jaren ’60 van de vorige eeuw kwam het Hof van Lachenen in het bezit van de familie Van Hool. Bernard Van Hool liet op het domein een moderne villa bouwen. Het bomenbestand, de dreven en de grachten bleven behouden. Aan het begin van de toegangsdreef staat vandaag een exacte kopie van de oorspronkelijke 18de eeuwse smeedijzeren ingangspoort, die destijds aan het einde van de dreef stond. De arduinen pilasters zijn bekroond met siervazen. De poort is nog de enige restant die aan het vroegere kasteel herinnert.

Tekst: Felix Struyf en Herman De Belder

Foto’s: Felix Struyf

Begindatum: 
woensdag, 8 september, 2021
Einddatum: 
woensdag, 8 september, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK