HERINNERINGEN AAN ‘EXTRA MUROS’ (RETRO 2 – 21)

Tijdens de tweede helft van de vorige eeuw waren in Lier tal van recreatieve voetbalploegen actief in diverse verbonden. Zo ook ‘Extra Muros’ (1958-1969), dat in de loop van de rit van naam wijzigde in ‘Celtic Ledo’ (1970-1993) en uiteindelijk in ‘Celtic Proost’ (1994-1997). Zodoende werd gedurende bijna vier decennia sportieve ontspanning geboden aan opeenvolgende generaties jongeren.

‘Extra Muros’ werd in 1954 opgericht door studenten van het Sint-Gummaruscollege en leiders van de KSA, tijdens een tiendaagse fietstocht naar Duitsland. Nadat ze het college verlieten kwam een tiental leden van deze vrienden- en studentenclub ieder weekend voor studentikoze activiteiten samen boven de kledingzaak Suetens aan de Grote Kerk. Na korte tijd moest op zoek gegaan worden naar een ruimere locatie, die gevonden werd in estaminet ‘Het Kolveniershof’ bij Chilleke De Backer. Al spoedig ontstond de behoefte om een voetbalploeg op te richten. Vanaf 1958 werd dan ook gespeeld tegen andere vriendenploegen op ondertussen verdwenen terreinen zoals dit van de Zwarte Raven, bij Pier Moustache, FC Australië, de Drie Molekens en de ‘zandbak’ van de Kloosterheide. Omdat de lokroep naar echt competitievoetbal steeds groter werd, volgde in 1960 de aansluiting bij het Verbond van ‘de Torens’ in Aarschot.

 Met de overstap naar de Antwerpse Vereniging van Vriendenclubs, werd in 1963 een belangrijke stap voorwaarts gezet. Het seizoen 1964-1965 werd kampioen gespeeld in de 4de afdeling en deelgenomen aan de Beker Louis Stevenin, een nacompetitie voor de kampioenenploegen. Vanaf de campagne 1970-1971 volgde een belangrijk kantelmoment en werd de naam gewijzigd in ‘Celtic Ledo’. Naast het sportieve werd nu ook veel aandacht besteed aan het sociale aspect van het clubleven. Vanaf de competitie 1994-1995 volgde de samenvoeging met ‘Voetbalclub Proost’ en werd verder gespeeld als ‘Celtic Proost’. Meerdere spelers waren immers gestopt omwille van de leeftijd of andere interesses. Ondanks een nieuwe kampioenstitel was de laatste fase maar van korte duur, want na de minder succesvolle campagne 1996-1997 kwam roemloos een einde aan bijna 40 jaar weldoende voetbalbedrijvigheid.

Tekst en foto's: DéBé

Begindatum: 
woensdag, 23 september, 2020
Einddatum: 
woensdag, 23 september, 2020

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK