HERDENKINGSWEEKEND VOOR KUNSTSMID L. VAN BOECKEL

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het overlijden van kunstsmid Lodewijk Van Boeckel organiseert de Ambachtelijke Smedersgilde van België van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni, telkens van 9.30 tot 18 uur, een driedaags smedenevenement in het Hof van Santhoven aan de Vismarkt. Het weekend wordt ingevuld met demonstraties, lezingen, een tentoonstelling, themawandelingen en een programma voor scholen en kinderen.

Lodewijk Van Boeckel werd te Lier geboren op 16 januari 1857 en overleed er op 6 juli 1944. De ‘Lierse Ambiorix’ kreeg naam en faam na zijn succesvolle deelname aan de Rubenswedstrijd en de daarbij horende tentoonstelling. In 1900 behoorde hij op wereldvlak tot het absolute topniveau. Toen behaalde hij op de Wereldtentoonstelling in Parijs de hoogste onderscheiding. Lodewijk Van Boeckel maakte de balustrade van de Natioinale Bank in Athene en van het Witte Huis in Washington, evenals de kathedraalpoorten in o.m. Argentinië en Brazilië. Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van zijn overlijden werd in 1994 een bronzen borstbeeld onthuld, dat gemaakt werd door Anne-Marie Volders.

Tijdens het het herdenkingsweekend staan smederijen opgesteld in het Hof van Santhoven. 15 smeden zullen er werken in de sfeer van Lodewijk Van Boeckel. Ze zullen een nieuwe bloemenpalm maken, die later opnieuw op de grafsteen van grote meester zal gekegd worden. Het originele stuk verdween een tijd geleden. Werken van Van Boeckel en van de leden van de Ambachtelijke Smedersgilde worden tentoongesteld. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen zelf het ambacht van smid uitproberen. Samen met een smid maken ze een werkstukje (een roosje, een schapenkopje, een klavertjevier …), dat ze mee naar huis mogen nemen.  Scholen die interesse hebben om met leerlingen van 7 tot 12 jaar een demonstratie te volgen of zelf te komen smeden, kunnen contact opnemen via bestuur@smedersgilde.be

Ter plaatse worden herdenkingsplaketten met een afbeelding van Lodewijk Van Boeckel geslagen. De eerste 75 exemplaren worden genummerd en verkocht aan 30 euro het stuk. De ongenummerde kosten 20 euro. Met de opbrengst worden workshops en opleidingen gefinancierd. Voorinschrijven voor de genummerde exemplaren kan via lm.depooter@skynet.be of Lodewijk De Pooter, Knodbaan, 117, 2520 Oelegem. Betalen is mogelijk op rekeningnummer BE98 0682 2501 7593 met vermelding van naam, adres, mailadres en aantal exemplaren. Stadsgids Hugo Broes houdt op zaterdag 1 en zondag 2 juni lezingen over Lodewijk Van Boeckel en zijn werk. De gidsenvereniging Argus zorgt voor Van Boeckel-wandelingen.

Tekst: DéBé

Foto’s: RM

Begindatum: 
vrijdag, 31 mei, 2019
Einddatum: 
zondag, 2 juni, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK