HERDENKING 20 JAAR VERENIGD KONINKRIJK DER NEDERLANDEN

Midden-Brabant, de Marnixring Internatiionale Serviceclubs, de stad Lier en het Algemeen Nederlands Verbond, werd 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830) plechtig herdacht. In de Jezuïetenkerk had een academische zitting plaats, die gevolgd werd door een wandeling langs enkele locaties die verband houden met het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en een vriendenmaal in het hof van Aragon.

Na een kwarteeuw Frans bestuur werden de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden na de scheiding in 1585, in 1815 opnieuw samengebracht. Onder Op initiatief van de Marnixring Lier Land van Ryen en met de medewerking van de Marnixring koning Willem I werd de dreigende verfransing van Vlaanderen een halt toegeroepen en zorgde het economisch beleid voor welvaart en welzijn. Ook voor Lier was het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden een zegen. Het onderwijs, het culturele leven en de economische bedrijvigheid kenden een hoge vlucht. Het bevolkingsaantal van Lier steeg van 9.500 tot 13.200 inwoners tijdens deze periode.

Willem I richtte tal van scholen op, met als voornaamste ‘de Kweekschool’, de latere Rijksnormaalschool. Het Liers bier werd een belangrijk exportproduct en de textielfabrieken van De Heyder werden dankzij de afzet in de Nederlandse kolonies, de grootste industriële onderneming van de provincie Antwerpen. Het is dan ook de vraag waar de Nederlanden vandaag in Europa en in de wereld zouden staan, indien ze na 1830 waren samen gebleven.

Tijdens de academische zitting die werd bijgewoond door de consul-generaal van Nederland, werden de aanwezigen welkom geheten door Yves Metsers, voorzitter van de Marnixring Lier land van Ryen. Prof. Dr. Matthias Storme stond stil bij Willem I, Vlaanderen en Nederland. Wim Vertommen schetste de realisaties van Willem I in Lier, w.o. ‘de Kweekschool’ en de andere scholen en het economische herleven tijdens deze bloeiende periode.

Burgemeester Frank Boogaerts zette zich van bepaalde geschiedschrijvers en politici die de periode 1815-1830 negatief omschreven. Nochtans hield  de regeerperiode van Willem I voor Vlaanderen heel wat positieve elementen in. De dreigende verfransing van Vlaanderen werd gestopt en het economisch kleven kende een bloeiperiode. De meest markante realisatie in Lier was de oprichting van ‘de Kweekschool’, waar uitzonderlijk de Nederlandse vlag nog ééns wapperde. Tenslotte vroeg de burgemeester zich af welke macht Nederland en Vlaanderen niet zouden vertegenwoordigd hebben, indien ze samen één economisch geheel en één natie hadden gevormd.

Begindatum: 
vrijdag, 2 oktober, 2015
Einddatum: 
vrijdag, 2 oktober, 2015

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK