HAVENFEESTEN IN JARIGE EMBLEMSE JACHTHAVEN

Zaterdag 23 en zondag 24 augustus hebben in de jachthaven van Emblem de traditionele havenfeesten plaats. Ditmaal hebben ze wel een bijzondere betekenis, omdat de jachthaven precies 20 jaar bestaat.

In 1994 kwamen enkele leden van de Antwerpse Jacht Club op het idee om een nieuwe vereniging op te richten. Bij hun zoektocht naar een geschikte locatie dachten ze aan het Willemdok of Kallo. Uiteindelijk leek de doodlopende arm van het Netekanaal op het grondgebied van Emblem de aangewezen inplantingsplaats. Een jachthaven vereist wel de noodzakelijke basisinfrastructuur. De zes stichtende leden besloten 20 jaar geleden om elk 10.000 BEF te investeren om de eerste steigers te kunnen aankopen.

Zodoende werden de eerste steigersegmenten aangekocht bij de Koninklijke Nieuwpoortse Jachtclub, die bezig was met het vernieuwen van haar infrastructuur. De nieuwe vereniging ging van start als Antwerpse Watersport Vereniging, maar wijzigde de naam korte tijd nadien met de steun van de Vlaamse Vereniging voor Watersport in VVW-Emblem. Na de realisatie van de loopbrug en de aanlegsteiger konden de eerste boten in comfortabele omstandigheden aanmeren.

Als clublokaal op het water werd aanvankelijk gedacht aan de uit de vaart genomen Flandria 1. De deal ging evenwel uiteindelijk niet door. In het Straatsburgdok werd daarop een duwboot gevonden, die met eigen middelen werd omgebouwd tot het clubschip ‘den Daauwer’. Van op het terras heeft de bezoeker ene overzicht over heel de haven. De VVW-jachthaven van Emblem aan de dode arm van het Netekanaal beschikt vandaag over alle nodige faciliteiten zoals sanitair, douches, elektriciteit en water.

Voor de havenfeesten van zaterdag 23 en zondag 24 augustus wordt andermaal de grote massa verwacht. De zaterdagavond staat een dansfestijn met dj Fred op het programma; de zondagnamiddag zijn diverse gastoptredens voorzien. Uiteraard is er verder geen gebrek aan animatie voor jong en oud. Op het Netekanaal kunnen kanotochtjes en rondvaarten met jachten gemaakt worden. Andere attracties vormen de grote rommelmarkt, minibootjes en de klimmuur. Met talrijke drank- en eetgelegenheden zal niemand honger of dorst moeten lijden.

Foto's: Archief jachthaven

Begindatum: 
zaterdag, 23 augustus, 2014
Einddatum: 
zondag, 24 augustus, 2014

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK