H.-HARTZIEKENHUIS OPENDE NIEUWE SPOEDGEVALLENDIENST

Na anderhalf jaar ingrijpende verbouwingswerken werd de grondig vernieuwde spoedgevallendienst van het Lierse H.-Hartziekenhuis plechtig geopend. De dienst omvat nu vier grote zones: een pediatrische, een fast track zone, een algemene behandelingszone en een reanimatiezone. De integratie van de dienst medische beeldvorming zorgde voor een Europese primeur. Deze dienst opende begin juli een aparte unit met de integratie van de radiografie en een performante CT-scan en investeerde in een volledig gerobotiseerde röntgenzaal met RX-toestel.

Schepen Annemie Goris wees op het vriendelijk en geruststellend onthaal dat de patiënten hier steeds genieten en op de efficiënte behandeling. Uitgevoerde tevredenheidsonderzoeken tonen een score van 8,33 op 10. De dienst is voorzien op een eventuele nieuwe pandemie en is mede de voorbode van de grondige vernieuwing van het ziekenhuis. Ze sprak de hoop uit dat de vlotte samenwerking met de stad en andere partners in het kader van de EersteLijnsZorg Pallieterland, mag bestendigd worden. Hoofdgeneesheer Johan Debeuf bestempelde de opening als een historisch en symbolisch moment. Begin maart 2019 zette de raad van bestuur het licht op groen. Bij het einde van augustus 2020 gingen de werken effectief van start. Volgens hoofdverpleegkundige Erika Smolderen verhuisde de dienst spoedgevallen op 20 mei 2020 voor anderhalf jaar naar de transitafdeling. De beschikbare ruimte was te klein en de infrastructuur verouderd. 

Dr. Koen De Feyter, medisch diensthoofd spoedgevallen: ‘De dienst vangt 23.000 patiënten per jaar op. Per dag worden gemiddeld 10 prehospitale ritten gemaakt, waarvan 3 met de MUG en 7 met de PIT-ziekenwagen. Het team bestaat uit 15 artsen, 30 verpleegkundigen, 3 zorgkundigen en 11 onthaalmedewerkers’. De beschikbare ruimte is anderhalve keer groter dan voordien. Na de triage worden de patiënten naar de juiste wachtzaal of onderzoeksruimte verwezen. Wie via de ambulance binnenkomt en kritische zorgen nodig heeft, wordt rechtstreeks naar de reanimatiezone geleid. De 2 reanimatieruimtes hebben een flexibele wand, die kan opengeschoven worden voor zware trauma’s. De snelle diagnostiek biedt de patiënt meer comfort. De dienst beschikt eveneens over 2 isolatieruimtes: een afzonderlijke ruimte en een decontanimatie kamer. Elke zone heeft een eigen wachtzaal met veel daglicht. Als gevolg van de pandemie veroorzaakt door het coronavirus, konden de plannen in de loop van de rit nog verfijnd worden in het licht van eventuele nieuwe pandemieën. Zo kan de dienst spoedgevallen op korte tijd volledig ontdubbeld worden in twee volwaardige diensten. 

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
zaterdag, 18 september, 2021
Einddatum: 
zaterdag, 18 september, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK

Fout | Lier Belicht

Foutmelding

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/lierbelicht/domains/lierbelicht.be/public_html/includes/common.inc:2806) in drupal_send_headers() (regel 1499 van /home/lierbelicht/domains/lierbelicht.be/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Error: Call to a member function queryReportFeed() on null in google_analytics_referrer_report_data() (regel 357 van /home/lierbelicht/domains/lierbelicht.be/public_html/sites/all/modules/google_analytics_referrer/google_analytics_referrer_data.inc).
Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.