H.-HARTZIEKENHUIS INTRODUCEERT MOBIELE VROEDVROUWENSERVICE

Het H.-Hartziekenhuis lanceert een nieuwe dienst voor aanstaande en jonge moeders: Womama. Het is een mobiele vroedvrouwenservice die 7 dagen op 7 thuiszorg biedt aan pas bevallen mama’s. Het betreft hier een uniek aanbod in de zuid-Antwerpse regio.

Algemeen directeur dr. An De Cuyper: ‘Bevallen met een verkort ziekenhuisverblijf van vier naar drie ligdagen is één van de thema’s uit de hervorming van de ziekenhuisfinanciering van minister De Block. Daarnaast wordt de moeder en kind unit van het ziekenhuis binnnenkort volledig vernieuwd, waardoor tijdeeijk slechts de helft van  het aantal bedden ter beschikking zal zijn. De combinatie van beide factoren heeft geleid tot het nieuwe initiatief van de mobiele vroedvrouwen. Inhouse vroedvrouwen die 7 dagen, op 7 – inclusief feest- en zondagen – de extra dagen thuiszorg aanbieden die pas bevallen moeders niet meer in het ziekenhuis kunnen genieten’.

De nieuwe dienst kreeg de naam Womama, wat moederhuis in het Afrikaans betekent. ‘We zochten een frisse, nieuwe naam om dit initiatief vorm te geven’, aldus Brigitte Reyntjens, zorgcoördinator. ‘De naam geeft een gevoel van persoonlijke betrokkenheid en vertrouwen, maar die tegelijk ook dynamisme en innovatie uitstraalt’.  Na het ontslag uit het ziekenhuis zijn er twee vaste huisbezoeken gepland: één op dag 4 en één op dag 5 of 6. Afhankelijk van de noden van de pas bevallen moeder kan het aantal uitgebreid worden.  ‘Het vroedvrouwenteam dat al instond voor de prenatale consultaties in het ziekenhuis, breidt dan ook uit van 5 naar 6 medewerkers. Bovendien worden ze ingezet in een roterende planning. Ze blijven dus ook op de materniteit en in de verloskamer van het ziekenhuis werken en behouden zo de nodige voeling met de patiënten en de werkvloer’, aldus Brigitte Reyntjens.

‘Bevallen is een heel natuurlijke gebeurtenis en de perinatale zorg bereidt de toekomstige ouders voor op de bevalling en het beginnende ouderschap. Tijdens de prenatale raadpleging krijgen de moeders in spé gezondheidsvoorlichting, info over de manieren van bevalling, voeding van de pasgeborene en vele praktische tips. Na het kort verblijf in het ziekenhuis kunnen de moeders en hun kind genieten van een optimale zorg door een vertrouwd gezicht in hun vertrouwde omgeving. Deze thuiszorg gebeurt, zeker in het geval van problemen, steeds in overleg met de betrokken artsen en huisartsen. Bevallen in het H.-Hartziekenhuis is een totaalpakket: de gynaecoloog, kinderarts, Womama en de huisarts zorgen ervoor dat de zwangerschap, de bevalling en de zorg voor het pasgeboren kind verlopen in een huiselijke en natuurlijke omgeving. Het is een unieke ervaring voor de ouders en de zorgverleners’, zo besluit dr. Sabine Dobbelaere, medisch diensthoofd en gynaecoloog.

Begindatum: 
woensdag, 11 januari, 2017
Einddatum: 
woensdag, 11 januari, 2017

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK