GROOTSCHALIGE ROOKSTOPCAMPAGNE

In het vooruitzicht van de Werelddag zonder Tabak op 31 mei, lanceert het Lierse stadsbestuur de grootschalige rookstopcampagne ‘Rookvrij Lier’. De stad kan rekenen op de actieve medewerking van verschillende partners: tabakologen, longartsen, huisartsen, apothekers, het H.-Hartziekenhuis en het farmaceutisch bedrijf Pfizer. De campagne werd voorgesteld in het stadhuis. Het stadsbestuur was vertegenwoordigd door burgemeester Frank Boogaerts, schepen Annemie Goris en schepen Walter Grootaers, peter en ambassadeur van de campagne.

In België rookt 19% van de bevolking. Op een totaal aantal van 35.000 inwoners, telt Lier naar schatting 7.000 tot 8.000 rokers. De campagne is bedoeld om te voorkomen dat jongeren beginnen te roken en rokers te overtuigen om de sigaret voor goed te doven. Walter Grootaers weet uit ervaring hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. ‘Sinds ik gestopt ben met roken, ben ik een heel ander mens op, fysiek vlak’. Ook burgemeester Frank Boogaerts was ooit een verstokte roker. ‘Ik ben gestopt omdat het ongezond, duur en verslavend was. Bovendien verkort roken de levensduur’. Ruim de helft van de mensen die roken sterft gemiddeld 10 jaar vroeger dan  niet-rokers. Dr. Stan Mariën en dr. Filip Hoet – beiden longarts en tabakoloog van het H.-Hartziekenhuis – steunen de campagne. Dit is eveneens het geval voor de apothekers en tabakologen Bénédicte Bingé en Catherine Meurisse. Daarnaast is er nog de actieve steun van het farmaceutisch bedrijf Pfizer.

In Lier zal tal van acties en activiteiten voorzien. Op 23 mei heeft om 19.30 uur in het Vredeberg een gratis info- en inspiratiesessie plaats met Catherine Meurisse, Bénédicte Bingé, Stan Mariën, Filip Hoet en Marc Boons (huisarts). Op 31 mei – de Wereld Anti-Tabakdag – staat een infostand opgesteld in het H.-Hartziekenhuis. In de namiddag worden gratis longtesten uitgevoerd in de tuin van het ziekenhuis. Vanaf 19.30 uur is een gratis CO-meting mogelijk in de lobby van cultuurcentrum De Mol. Bij gelegenheid van de Pallieterjogging worden op 1 juni vanaf 14 uur gratis CO-metingen uitgevoerd in de Schapekoppenstraat. Dit is eveneens het geval tijdens de jaarmarkt in Koningshooikt op 23 juni. Op 18 september volgt om 19.30 uur een infosessie in cultuurcentrum Colibrant. Begin oktober staart een reeks van acht wekelijkse groepssessies voor rokers. Brochures en flyers over rookstop worden verdeeld via huisartsen, apothekers en tandartsen. Op diverse plaatsen worden posters opgehangen en op de vuilbakken van de stad komen stickers. Op verzoek van bedrijven, scholen, sportclubs en jeugdbewegingen, worden infosessies ter plaatse gegeven.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
vrijdag, 10 mei, 2019
Einddatum: 
vrijdag, 10 mei, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK