GROOTS HULDEBETOON AAN FELIX TIMMERMANS

Op 24 januari 2022 was het precies 75 jaar geleden dat ereburger, schrijver, tekenaar en schilder Felix Timmermans overleed. De volgende maanden wordt een groot herdenkingsprogramma opgezet. Met medewerking van bib de Fé, het Liers Cultuurcentrum, het stadsmuseum Lier, Visit Lier, de gidsenvereniging Argus, de Podium- en de Beeldacademie, worden tal van activiteiten georganiseerd. Daartoe behoren theatervoorstellingen, tentoonstellingen, wandelingen, workshops, muzikale voorstellingen en het luisterspel ‘Pallieter’.

Op de beeldbank van Kempens Erfgoed kan de webexpo ‘Oh Lier, op u ben ik zo fier’ bekeken worden. De reeks omvat 20 foto’s met verklarende tekst. Het is ook mogelijk om het luisterspel ‘¨Pallieter’ dat Johan De Paepe in 2016 maakte naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het gelijknamige boek, te beluisteren. ‘Surfer Rosa Begijntje’ is een combinatie van tekst- en muziektheater, waarin Adriaan Van Aken de taal van Felix Timmermans verbindt met het klankbeeld van The Pixies. De titel verwijst naar de novelle ‘De zeer schone uren van juffrouw Symforosa, begijntjen’ (1918) en de klassieke rockplaat ‘Surfer Rosa’ (1988) van The Pixies. De theatervoorstelling kan woensdag 9 maart om 20.15 uur worden bijgewoond in het Liers Cultuurcentrum. ‘Timmermans Adagio’ is een klassiek concert met liederen door Danny Van Hoof (zang) en Bart Meuris (piano). Het wordt opgevoerd op zaterdag 23 april om 20 uur in de Colibrantzaal in de Deensestraat. Een ander concert ‘De kistprocessie en andere verhalen’ staat zondag 24 april om 11 uur op het programma in het Hof van Geertruyen. De verhalen worden voorgelezen door Piet Mussche; de muzikale omlijsting verzorgd door kamermuziekensembles van de Podiumacademie. 

Zaterdag 7 mei kunnen 6- tot 26-jarigen in de Beeldacademie een steentje bijdragen om een groot portret van de Fé te maken. ‘Langs Timmermans wegen’ is de titel van de vertelwandeling doorheen Lier. Vertellers van de storytelling klas van de Podiumacademie verlenen hieraan op zondag 8 mei hun medewerking. Zondag 22 mei heeft van 10 tot 12 en van 14 tot 16 uur in het stadsmuseum de workshop ‘Verhalen met pen en penseel’ voor 6- tot 18-jarigen plaats. Woensdag 6 juli kan van 20 tot 21 uur in de luistertuin van de Colibrant en de bibliotheek genoten worden van het beiaardconcert ‘Adagio’, met stadsbeiaardier Koen Van Assche en adjunct-beiaardier Jasper Depreatere aan het klavier. Woordkunstenares Veva Gerard draagt poëtische en nostalgische verhalen voor vanop de Sint-Gummarustoren. ‘Alleen de dingen zingen’ is de titel van de zondagswandeling die werd uitgewerkt door Visit Lier en de gidsenvereniging Argus. Er wordt telkens van 14 tot 16 uur op stap gegaan op zondag 3 april, 8 mei, 12 juni, 26 juni, 7 augustus en 25 september. Tenslotte heeft van 2 april 2022 tot en met 24 januari 2023 in het stadsmuseum de tentoonstelling ‘Gegroet o Lier’ plaats. Het thema is Schoon Lier bekeken door de ogen van de Fé. Het volledig programma staat afgedrukt op www.felix75.be.

Tekst: DéBé

Foto: Stadsarchief Lier

Begindatum: 
woensdag, 9 maart, 2022
Einddatum: 
dinsdag, 24 januari, 2023

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK