GRONDIGE FACE-LIFT VOOR INTERIEUR STADHUIS

De voorbije 8 maanden heeft het interieur van het Lierse stadhuis een grondige face-lift ondergaan. Ook al moeten nog enkele ultieme werkzaamheden worden afgerond, dan kan het publiek het resultaat op zondag 25 juni van 14 tot 17 uur komen bewonderen. De oudste sporen van het prachtige gebouw gaan terug tot 1367. Tussen 1740 en 1749 werd de oorspronkelijke lakenhalle naar de plannen van Jan Pieter Baurscheidt de Jonge verbouwd tot stadhuis.

Nadat het stadhuis in het verleden al enkele malen werd verbouwd, waren nieuwe aanpassings-en en renovatiewerken noodzakelijk. Zo moest in het gebouw een verwarmingsinstallatie worden geplaatst, omdat de verwarming voordien werd ‘afgetapt’ van het Schaeckbert dat op termijn zal verkocht worden. Bovendien was de installatie van een lift dringend noodzakelijk. Na de verhuis van de stadsdiensten, de gemeenteraad en het schepencollege naar de Dungelhoeffsite, moest het stadhuis een nieuwe functie krijgen. Op de kelderverdieping zijn nu ruime toiletten, technische ruimten, de ingang voor personen met een fysische beperking en een kantoor voor de gidsen voorzien. Op het gelijkvloers verwelkomt een glazen tochtsas de bezoekers en vestigt de toeristische dienst ‘Visit Lier’ zich op 29 juni in de voormalige raadszaal. De trouwzaal behoudt haar functie en de burgemeester heeft de beschikking over een kantoor.

Op de verdieping werden 3 zalen ingericht die kunnen gehuurd worden voor (trouw)recepties, ontvangsten, lezingen, seminaries, presentaties e.d. De voormalige Baron Carolyzaal wordt de Gildezaal, met verwijzing naar de lakenhalle en de lakengilde. Deze zaal wordt opgesmukt met enkele smeedijzeren uilen en hanen van kunstsmid Lodewijk Van Boeckel. Rechts bevindt zich de Schepenzaal, die herinnert aan de vroegere schepenbank en in het midden de Hertog Jan-zaal. Als hertog van Brabant schonk hij in 1212 de stadsrechten aan Lier. In functie van de nieuwe bestemming werden een vestiaire, een (opwarm)keuken en toiletten voorzien. Het vernieuwde interieur bevat de laatste snufjes inzake camerabewaking, inbraak- en brandpreventie. Aan de renovatie hangt een voorlopig prijskaartje van 600.000 euro, waarbij het leeuwenaandeel wordt opgeëist voor de installatie van de lift en de verwarming.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
donderdag, 22 juni, 2017
Einddatum: 
donderdag, 22 juni, 2017

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK