GEZELLEN VAN ’T GROOT VOLK WACHTEN DRUKKE TIJDEN

Zoals eerder gemeld wordt de luisterrijke vijfjaarlijkse Ommegang omwille van corona verschoven naar oktober 2022. Het zal dan precies 300 jaar geleden zijn dat de Ommegang in ‘zijn volle zwier’ door de stad trok. De Ommegang van 1722 werd door Anton Bergmann omschreven als hét grote feest van de 18de eeuw. In het vooruitzicht hiervan wachten de Gezellen van ’t Groot Volk enkele drukke maanden, zoals uitgebreid werd toegelicht door voorzitter Luk Ceulemans.

In de loop van de maanden augustus-september 2021 verhuist het Lierse Reuzen- en Ommegangspatrimonium van de voorlopig hal aan de Antwerpsesteenweg naar de gerenoveerde Reuzenhal op de Dungelhoeffsite. Het wordt een gigantische operatie die noodgedwongen zal verlopen via de Ring. Zondag 3 oktober 2021 heeft in Lier de GrOOte Zondag plaats, die samenvalt met de dag van de klant en de open bedrijven dag van VOKA. Die dag wordt om 13.30 uur de nieuwe Reuzenhal plechtig ingehuldigd. Het publiek is welkom van 14 tot 17 uur op het grote reuzenfeest op het Paradeplein. Vanuit Turnhout komen 19 reuzen die een dorpsgemeenschap uitbeelden, op bezoek. Op de kiosk verzorgen harmonies uit Lier en Koningshooikt de muzikale animatie. 

Tijdens de periode januari-juni 2022 wordt ijverig verder gewerkt aan het nieuwe fabeldier ‘het Beest’, dat geleidelijk zijn geheim(en) zal prijsgeven. Drie elementen die verbonden zijn met de geschiedenis van Lier – de veemarkt, de duivenmarkt en de palingvissers -, zullen hierop betrekking hebben. Ideeën vanuit de bevolking zijn welkom. Ontwerpen, tekeningen … zullen het voorwerp uitmaken van een tentoonstelling. Zondag 26 juni 2022 heeft de finale plaats van de wedstrijd ‘wie wordt de nieuwe belleman/bellevrouw van Lier?’. Zaterdag 1 oktober 2022 wordt ‘het Beest’ feestelijk onthuld. Tevens wordt de nieuwe kledij van de drie grote reuzen die Dries Van Noten heeft ontworpen en gemaakt, voorgesteld. Zondag 2 en 9 oktober trekt de vijfjaarlijkse Ommegangsstoet in volle glorie door de stad. De dag voordien (zaterdag 8 oktober 2022) heeft in Lier het wetenschappelijk congres ‘De Reuzencultuur in de Lage Landen’ plaats. Dit in samenwerking met het Liers Genootschap voor Geschiedenis en de vzw. ‘Reuzen in Vlaanderen’. 

Tekst: DéBé

Foto's: Luc Peeters & ROM

Begindatum: 
dinsdag, 27 juli, 2021
Einddatum: 
dinsdag, 27 juli, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK