GEHEUGENKLACHTEN EN DEMENTIE. Prof.dr.Jan VERSIJPT (neuroloog Universitair Ziekenhuis/Vrije Universiteit Brussel

Met het ouder worden gaan onze cognitieve mogelijkheden niet noodzakelijk zwaar achteruit. Wel worden oudere mensen in regel geconfronteerd met wat (ouderdoms)vergeetachtigheid, terwijl men voor het overige redelijk stabiel blijft.
Een gradatie verder spreekt men over “milde cognitieve stoornissen” (M.C.I.) die nog niet voldoen aan de kenmerken om als dementie beschouwd te worden, maar toch té storend zijn  om volledig als normaal beschouwd te worden.
Langs de ene kant bestaan er dan mogelijkheden om hier preventief op in te grijpen door zijn levensstijl te wijzigen ( lichamelijke beweging,cognitief actief blijven, matig alcoholgebruik, minder stress ...).
Aan de andere kant is er de mogelijkheid om voortschrijdend, gradueel te evolueren naar een echte dementie zoals de ziekte van Alzheimer. Dementie is een ernstige aandoening die niet alleen het geheugen aantast, maar ook bijkomende (secundaire) functiebeperkingen met zich meebrengt, zowel in gedrag, persoonlijkheid en emoties. Dementie heeft een grote impact op het leven van de patiënt, mantelzorgers, familie en vrienden.

Prof.dr.Jan VERSIJPT die leiding geeft aan de geheugenkliniek van het Universitair Ziekenhuis Brussel (een samenwerking van neurologen en gerontologen), overloopt in zijn voordracht niet alleen de diagnose en behandeling van geheugenklachten en dementie, met de bestaande mogelijkheden en beperkingen. Hij geeft ook aan wat kan helpen en wat niet en geeft tips voor alternatieve geheugenstrategieën en oefeningen van activiteiten en vaardigheden.

Tekst: UPV Lier
Foto: UPV
Toegang :  4 euro / 2 euro (leden/uitpas kansentarief/jongeren)
(Eén consumptie inbegrepen)
Vooraf inschrijven wordt sterk aanbevolen.
 
Info en inschrijving :
 
 
03/480 89 23  0495/431 429
 
 
Begindatum: 
dinsdag, 7 mei, 2019
Einddatum: 
dinsdag, 7 mei, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK