GEDENKTEKEN VOOR LODE VAN BOECKEL ONTHULD

Als eerbetoon aan kunstsmid Lode Van Boeckel (1885-1950) – de oudste zoon van de bekende Louis Van Boeckel (1857-1944) – werd op de oude begraafplaats in Ronse een siermonument onthuld. Onder ruime belangstelling van cultuurliefhebbers werd de plechtigheid bijgewoond door een beperkte delegatie uit Lier én door Jan Van de Vliet, voorzitter, en René Stroms, lid van de Koninklijke Ambachtelijke Smedersgilde van België. 

Zoon Louis Van Boeckel verliet op jonge leeftijd de smidse van zijn vader om de wijde wereld in te trekken. Hij leidde een avontuurlijk leven en verbleef achtereenvolgens in Argentinië, Mexico, Amerika, Canada, Nederland, Engeland en elders in Europa. In 1930 kwam hij even terug naar Lier, om zich enkele jaren later in Ronse en omgeving te vestigen. Hier overleed hij op 64-jarige leeftijd op 19 januari 1950 in erbarmelijke omstandigheden, met alleen zijn neef Ludovicus Helsen als getuige. In de stad en de regio liet hij onder de vorm van deur- en poortornamenten, hekken, trapleuningen, luchters en ballustraden, een schat aan waardevolle kunstwerken achter. Het is de grote verdienste van Adrien Peyskens van de Geschiedkundige Kring van Ronse, om zich al meerdere jaren onverdroten in te zetten voor de rehabilitatie van Lode Van Boeckel. De ultieme bekroning vormde nu de onthulling van het siermonument door burgemeester Ignace Michaux en de schepenen Jan Foulon en Joris Vandenhoecke. 

De Lierse delegatie werd bij deze gelegenheid ontvangen door de leden van de Geschiedkundige Kring van Ronse in hun ruim archiefdepot met studie- en onderzoekruimte. Bernard Decraene ontpopte zich hier als ideale gastheer. Aansluitend volgde een ontvangst in het stadhuis, waar de burgemeester en de aanwezige schepenen verwezen naar de bloeiperiode van de plaatselijke textielnijverheid, die in de stad en de regio voor de nodige welstand zorgde. Het gedenkteken op de oude begraafplaats werd ontworpen door Adrien Peyskens. De palm als pronkstuk is van de hand van Lierenaar René Storms. Verleenden verder hun medewerking: Jan Van de Vliet en leden van de Koninklijke Ambachtelijke Smedersgilde, de smeden Frank Waterloos, André Lauwerijns en Adrien Peyskens. Werner Vandorpe zorgde voor de naamplaatjes Lier – Montréal – Ronse.’s Namiddags volgde nog een begeleide wandeling langs de vele sporen die Lode Van Boeckel naliet in het straatbeeld van Ronse.

TekstDéBé

Foto's: DéBé & Walter Sluydts

Begindatum: 
zondag, 22 januari, 2023
Einddatum: 
zondag, 22 januari, 2023

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK