GEANIMEERD OPENDEURWEEKEND IN HET FORT

Via het opmaken van een masterplan is het de bedoeling het Fort van Lier op te waarderen en een visie op lange termijn te ontwikkelen. In het kader hiervan en in het verlengde van eerdere initiatieven wordt zaterdag 27 en zondag 28 augustus opnieuw een opendeurweekend met tal van activiteiten georganiseerd.

Het Fort van Lier dateert van het einde van de 19de eeuw en maakte deel uit van de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Voor het opmaken van het masterplan wordt een beroep gedaan op de inbreng van de inwoners, de verenigingen die gebruik maken van het fort, de omwonenden en experten. Het open Fortweekend in september 2001 leverde ruim 600 ideeën op, die werden aangebracht op de ‘droommuur’. Tijdens een participatiemoment in april 2022, werd verder invulling gegeven aan het ontwikkelen van een visie. De meeste betrokkenen zien het fort en de omgeving als een stille oase van natuur en groen. Er kunnen kleinschalige evenementen ingericht worden, met een cultureel of sportief tintje. In het masterplan wordt bekeken welke stappen op korte en langere termijn nodig zijn om het fort goed te bewaren en duurzaam te beheren. Net als de toestand waarin het fort zich momenteel bevindt, werd ook de juridische en historische context al nauwkeurig onderzocht en beschreven.

Tijdens het opendeurweekend van zaterdag 27 en zondag 28 augustus zijn telkens van 13 tot 17 uur tal van activiteiten voorzien. Daartoe behoren o.m.: het blotevoetenpad, de death ride of apenbrug over het water, het klimparcours, workshops, een interactieve installatie, een pop-up bibliotheek, tentoonstellingen, gegidste wandelingen, het struifvogelspel, initiaties boog- en pistoolschieten. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen in gezinsverband deelnemen aan de wandeling ‘De Vos in het Bos’. Gegidste wandelingen zijn ook voorzien op maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 augustus van 14 tot 17 uur. Het figurentheater ‘Tal en Thee’ pakt van maandag 29 augustus tot en met 4 september (niet op 1 september) van 20.30 tot 22.15 uur uit met een feeërieke, magische tocht door het fort. Om de 15 minuten start een nieuwe ontdekkingstocht. Voor meer informatie, tickets en reservatie, zie www.zomerinhetfort.be.

Tekst: DéBé

Foto: Stad Lier

Begindatum: 
zaterdag, 27 augustus, 2022
Einddatum: 
zondag, 28 augustus, 2022

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK