GAAT LEGENDARISCHE VILLA ‘CASTEL VERA’ TEGEN DE VLAKTE ?

Recent werd een aanvraag tot verbouwing van de villa ‘Castel Vera’ en tot de bouw van 12 appartementen in de bijna 110 jaar oude tuin aan de Sluislaan 36 ingediend. De aanvraag zorgt voor de nodige onrust in de ruime buurt en bij velen die begaan zijn met het bouwkundig erfgoed van Lier. De villa vormt een vertrouwd beeld en bepaalt mee het traditioneel uitzicht van de omgeving.

De oorspronkelijke bouwaanvraag dateert van 1907. De villa werd gebouwd naar een ontwerp van de vermaarde Lierse architect Edward Careels. Deze werd te Lier geboren op 3 februari 1857 en overleed er op 22 oktober 1933. In 1879 behaalde hij de eerste prijs uitmuntendheid in de civiele architectuur aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Van 1899 tot 1929 was hij provinciaal bouwmeester en tot 1 maart 1930 waarnemend bouwmeester, waarna hij werd opgevolgd door zijn zoon Gustaaf Careels.

Op 1 mei 1920 werd hij en dit tot aan zijn pensionering benoemd als directeur van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Lier. Edward Careels liet een indrukwekkend architecturaal oeuvre na, dat zich situeert tussen traditie en moderniteit. Daartoe behoren tal van parochiekerken, schoolgebouwen, gods- en rusthuizen, gemeentehuizen, kloosters en burgerhuizen o.m. aan de Grote Markt, in de Antwerpsestraat, de Lisperstraat, de Mechelsestraat en de Baron Opsomerlaan.

De villa ‘Castel Vera’ – aanvankelijk de villa Boël, genoemd naar de oorspronkelijke eigenaar -, is een alleenstaande villa van twee bouwlagen onder een zadeldak bedekt met kunstleien. Bijzonder opvallend is de achtzijdige toren met peervormige spits. De villa werd opgenomen op de lijst van het Kempens erfgoed en op de inventaris van het onroerend erfgoed.

Volgens de aanvraag tot verbouwing zou nagenoeg het volledige gebouw gesloopt worden, met uitzondering van het torentje en de trappenhal. De nieuwbouw komt tot aan de rooilijn van de Sluislaan, zodat het uitzicht op de villa verdwijnt. Verder wordt toelating gevraagd voor de bouw van 12 appartementen in de tuin. Deze is ruim 100 jaar oud en bevat meerdere oude bomen w.o. 2 magnolia’s en tal van fruitbomen met een stamomtrek van ruim 1 meter. Ook het kappen van de bomen wordt aangevraagd. Het openbaar onderzoek loopt tot 15 maart. Tot deze datum kunnen bezwaren ingediend worden. De buurtbewoners plegen eerstdaags overleg om een gezamenlijke petitie op te stellen. Zij hopen alvast dat de villa kan bewaard blijven.

Begindatum: 
woensdag, 2 maart, 2016
Einddatum: 
woensdag, 2 maart, 2016

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK