EUROPESE ERKENNING VOOR LIERS VLAAIKE

Als eerste Antwerps streekproduct verkreeg het Liers Vlaaike de Europese erkenning. Met instemming van de Europese Commissie prijkt de Lierse lekkernij voortaan op de lijst met Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA). De sticker met het logo zal in de loop van 2014 officieel overhandigd worden.

Het Liers Vlaaike is één van de oudste streekgebakjes van de provincie Antwerpen en wellicht meer dan 300 jaar oud. Het oorspronkelijk gebakje had een diameter van 5 tot 6 centimeter en een bodem van bloem en warm water. Het deeg werd in houten vormpjes geduwd, waar het gedurende enkele dagen kon uitdrogen. Het harde koekje werd vervolgens gevuld met een mengsel van beschuiten, siroop, melk en kruiden en tenslotte in de oven gebakken.

Het Liers Vlaaike wordt sinds 1999 gepromoot en beschermd door de Orde van het Liers Vlaaike. De leden staan borg voor de kwaliteit en de specificiteit van het gebakje. Ze werken volgens een standaard recept dat weinig afwijkt van het origineel. Vandaag is het brooddeeg samengesteld uit water, boter en bloem en wordt het in metalen vormpjes geduwd van 5 centimeter diameter en 2,5 centimeter lengte. De vulling bestaat uit een mengsel van paneermeel, kandijsiroop, melk en kruiden.

 Het Liers Vlaaike was reeds eerder erkend als streekproduct door de VLAM. Het aanvraagdossier voor de Europese erkenning werd ingediend op 6 juli 2010. 3,5 jaar later volgde het akkoord van de Europese Comissie, tot grote voldoening van burgemeester Frank Boogaerts, schepen Rik Verwaest en Johan Hendrickx, voorzitter van de Orde.

Begindatum: 
donderdag, 19 december, 2013
Einddatum: 
donderdag, 19 december, 2013

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK