DISCUSSIE ROND VERHOOGDE BUDGET VOOR LIER CENTRAAL

Na een onderbreking vn twee jaar omwille van corona, wordt tijdens de maanden juli en augustus de draad van ‘Lier Centraal’ weer opgenomen. Tijdens de editie 2022 komen met Gers Pardoel, K3, Van geel & Cleymans en Bart Peeters, enkele ronkende namen naar Lier. Het oorspronkelijk budget van 45.000 euro wordt éénmalig verhoogd met 41.000 euro. Dit voorstel gaf aanleiding tot enige discussie tijdens de gemeenteraad.

‘Lier Centraal’ is sinds 2012 een vertrouwd begrip tijdens de zomermaanden in Lier. In meo 2012 werd door het schepencollege beslist om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met Relax Vof voor de jaren 2012 en 2013. Toen de taken van Relax Vof in het voorjaar 2014 werden overgenomen door de vzw Vwala, organiseerde deze vzw de edities van 2014 tot en met 2019. Daarna werd beslist om geen nieuwe overeenkomst met de vzw Vwala aan te gaan. Voor de ‘post corona’ editie van 2022 werd met de vzw Muziek Centraal uit Beerse, voor 1 jaar een nieuwe partner gevonden. Deze vzw organiseerde eerder ‘Muziek aan het Kasteel’ en ‘Park Muziek’ en kan enige adelbrieven voorleggen. Gelet op de vedetten die worden aangevoerd, bleek naast de gebruikelijke toelage van 45.000 euro een extra injectie van 41.000 euro noodzakelijk, hetzij in totaal 87.000 euro. 

Geert Marin (Groen/Lier&Ko) vond dit een vrij hoog bedrag voor wat hij een éénzijdige programmatie noemde. Voor hetzelfde geld was een bredere en meer smaakvolle programmatie mogelijk geweest. Hij stelde ook voor om lokale partners (Podiumacademie, Ripspiqué …) bij de programmatie te betrekken. Marcel Taelman (HVB) vroeg zich af waarom niet een avond met zangers en zangeressen uit Lier en Koningshooikt georganiseerd wordt. Stijn Coenen (CD&V) kon het initiatief in het kader van city marketing begrijpen en drong aan op een transparante boekhouding. Volgens burgemeester Rik Verwaest is het de bedoeling om Lier via gelijkaardige evenementen duidelijk op de kaart te zetten. Kwalitatieve plaatselijke groepen kwamen al eerder aan bod. Bovendien krijgen lokale talenten een plaatsje in het voorprogramma. Over de budgettaire transparantie wordt volgens de gemaakte afspraken gewaakt. Vlaams Belang en CD&V onthielden zich bij de stemming.

Tekst: DéBé

Foto: Luc Peeters

Begindatum: 
dinsdag, 28 juni, 2022
Einddatum: 
dinsdag, 28 juni, 2022

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK