DIGITALISERING VAN DE AKTES VAN DE BURGERLIJKE STAND

Met het oog op de digitalisering van de aktes van de burgerlijke stand, werd vorig jaar gestart met het digitaliseren van de geboorteaktes. Deze aktes worden vaak door burgers opgevraagd, niet alleen aan het fysieke loket, maar ook via het e-loket. Zodoende werden alle geboorteaktes van 1945 tot heden ingescand.

Het is de bedoeling om alle geboorteaktes, overlijdensaktes en huwelijksaktes van de afgelopen 100 jaar in te scannen en beschikbaar te stellen via één centrale applicatie. Dit vergemakkelijkt het opzoekingswerk voor de medewerkers van de stad en voor al wie onderzoek wenst uit te voeren naar zijn of haar stamboom. Een akte wordt na 100 jaar openbaar, zodat burgers zelf oudere aktes kunnen opzoeken zonder tussenkomst van een ambtenaar.

Het college besliste om het proces van  digitalisering verder te zetten voor de geboorteaktes en dit proces ook op te starten voor de overlijdensaktes en de huwelijksaktes. De nieuwe aktes en akteboeken worden vanaf 2013 steeds ingescand en zijn dus reeds digitaal beschikbaar. De nieuwe aanpak biedt meerdere voordelen, aldus schepen Rik Pets.

De loketmedewerkers dienen geen aktes meer op te zoeken, in te boeken of te kopiëren, maar kunnen met een eenvoudige digitale zoekopdracht de juiste aktes opzoeken en afdrukken, wat flink wat tijdwinst oplevert. Externen die toestemming hebben gekregen om opzoekingen uit te voeren – meestal in verband met hun stamboom – kunnen deze opzoekingen digitaal doen. Het digitaliseren van de aktes is tenslotte ook belangrijk om in een volgend stadium het aanvragen van aktes via de website volledig te automatiseren.

Begindatum: 
donderdag, 30 oktober, 2014
Einddatum: 
donderdag, 30 oktober, 2014

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK