DEMENTVRIENDELIJKE GIDSBEURTEN IN STADSMUSEUM LIER

Vanaf het najaar worden in het stadsmuseum rondleidingen op maat onder begeleiding van een gids aangeboden voor personen met dementie. De focus wordt gelegd op zintuiglijk waarnemen en het beleven van kunst. Op enkele maandagen in het jaar kunnen mensen met dementie en mantelzorgers een instaprondleiding volgen. Beide initiatieven werden op de dag van dementie voorgesteld door de schepenen Ilse Lambrechts en Annemie Goris én door dementie expert Herman Wauters.

Volgens schepen Ilse Lambrechts blijkt uit onderzoek dat het kijken naar en het praten over kunst, het welbevinden van personen met dementie kan verhogen. De rondleidingen verlopen grotendeels interactief en op een ontspannen manier. Dementie is volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) de prioriteit nummer 1. Door de stijgende vergrijzing van de bevolking zal het aantal personen met dementie alsmaar toenemen. Herman Wauters verwees naar het experiment dat in 2007 gelanceerd werd in het MoMA in New York. Mensen met dementie werden er actief betrokken bij het ervaren van kunst via op maat afgestemde rondleidingen. Ook mantelzorgers halen nut uit de voordelen van de kunstervaringen. Vanaf 2014 kreeg het voorbeeld van het MoMA opvolging in Vlaanderen, via initiatieven in musea in Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk en Leuven. Ook Lier komt nu aan de beurt. 5 jaar geleden kregen verschillende museumgidsen reeds een snelcursus inzicht in dementie. Volgens schepen Annemie Goris telde Lier in 2018 naar schatting 734 personen met dementie. Verwacht wordt dat dit aantal tegen 2035 zal toenemen tot 1.019. Voor de ELZ Pallieterland (Lier, Berlaar, Duffel, Nijlen, Ranst) wordt binnen 15 jaar een toename met liefst 15% verwacht. 

Annemie Goris verwees naar initiatieven die al eerder in Lier werden genomen. Recent werd een interactieve lezing gehouden in WZC Paradijs en hield Herman Wauters een uiteenzetting in dienstencentrum ’t Schoppeke. In WZC Paradijs werd met Tine Segers een referentiepersoon dementie aangesteld. ’t Paradijs is één van de 20 projecten die momenteel in Vlaanderen werken aan een veranderingstraject rond dementie. Binnen de ELZ Pallieterland wordt om de drie maanden een praatcafé dementie gehouden. Rondleidingen voor groepen van maximum 10 personen kosten 65 euro voor de gids. De toegang tot het museum is gratis. Reserveren kan via info@visitlier.be of 03-8000 555. Instaprondleidingen voor individuele bezoekers met dementie en begeleiders zijn voorzien op 26 september, 28 november 2022, 27 februari 2023, 26 maart, 24 april, 25 september en 27 november 2023. Kostprijs: 5 euro per persoon (een kopje koffie of thee inbegrepen). Reserveren via stadsmuseum@lier.be of 03-8000 396.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
maandag, 26 september, 2022
Einddatum: 
maandag, 27 november, 2023

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK