DELEGATIELEIDER GERY FOLLENS BLIKT TERUG OP SUCCESVOL EK

Met 2 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen medaille én opmerkelijke prestaties in de halve en de finale, presteerden de Belgische atleten nooit beter op een Europees Kampioenschap. Als delegatieleider beleefde Gery Follens, voorzitter van de Vlaamse Atletiek Liga (VAL) en secretaris van AC Lyra, dit alles van op de eerste rij.

De Belgische delegatie bestond uit 30 atleten – 16 heren en 14 dames -, 8 trainers, 1 dokter, 3 kinesisten en de delegatieleider. De verplaatsing werd op de meest veilige manier gemaakt. Een busreis bracht het gezelschap naar Parijs, waar samen met maar duidelijk gescheiden van het Franse team het vliegtuig werd genomen richting ‘Bydgoczsc Airport’ in Polen. Daarop volgde nog een rit van zo’n 40 kilometer tot in Torun. Daar werd iedereen onderworpen aan een COVID-sneltest, nadat eerder thuis een negatieve PCR-test werd afgelegd. In Torun verbleven de atleten en begeleiders in het prachtige viersterrenhotel ‘Bulwar’ aan de rand van het oude stadsgedeelte en dit samen met de Spaanse en Poolse teams. De wedstrijden vonden plaats in een multifunctionele indoorhall in het centrum van Torun, die dateert van 2014. De hall was voorzien van een aparte opwarmingspiste en een volledig uitgeruste krachtzaal. Ze heeft een capaciteit van 6.400 zitplaatsen, die omwille van de covid-maatregelen maar voor 10% mochten bezet worden. ‘De onverhoopte medaille-oogst zorgde voor een gevoel van euforie’, aldus Gery Follens.

 ‘Niet alleen de medailles verdienen een vermelding, ook het feit dat liefst 17 Belgen wisten door te stoten naar de halve finale en de finale. De prestatie van 3 atleten van AC Lyra verdient beslist bijzondere aandacht. Michael Somers kende heel wat pech toen  hij op weg naar de finale van de 1.500 m door een misstapje één voet buiten de piste zette en gediskwalificeerd werd. Kobe Vleminckx plaatste zich dan weer als snelste Belgische spurter van het ogenblik voor de halve finale van de 60 m en Christian Iguacel stootte door naar de halve finale van de 400 m. In de eindstand van de gewonnen medailles eindigde België op de 4de plaats en liet het landen als Spanje, Frankrijk, Duitsland en Polen achter zich. Van Olympisch kampioene Nafi Thiam kwam de Europese titel niet als een verrassing over. Ze wist wel het Belgisch record van Tia Hellebaut dat dateert van 2007 te doorbreken. De manier waarop de jonge Noor Vidts met liefst 5 persoonlijke bestprestaties haar vijfkamp afwerkte, was indrukwekkend. Haar zilveren plak was dan ook meer dan verdiend. Vermits Elise Vanderelst voor het kampioenschap de snelste Europese tijd liet optekenen, werd eveneens gehoopt op een medaille. Ze gaf een demonstratie weg en hield de tegenstand op ruime afstand. Isaac  Kimeli maakte de laatste jaren furore in het afstandslopen en bevestigde in Polen met een  zilveren plak. De piepjonge Thomas Carmoy verbaasde nog het meest met zijn bronzen medaille na een sprong van 2m26 in het hoogspringen. In 2019 had hij al wel de Europese titel outdoor behaald bij de junioren.

 Voor de prestatie van de ‘Belgian Tornados’ heeft Gery Follens het nodige begrip. ‘De tweelingbroers Jonathan en Kevin hadden een gebrek aan wedstrijdritme. Daarnaast kon de ploeg niet rekenen op enkele sterkhouders zoals Jonathan Sacoor en Robin Vanderbemden. Bovendien werden ze ingedeeld in de minder gunstige tweede baan. Het kan natuurlijk ook niet ontkend worden dat het prestatieniveau voor deze discipline de laatste jaren enorm de hoogte is ingeschoten en dat de ‘Tornados’ al meer dan tien jaar internationale successen behaalden. Na de Olympische Spelen dit jaar, waarvoor ze als 3de beste op het WK van 2019 reeds geselecteerd zijn, zal een verjonging het team ongetwijfeld een nieuwe boost geven’. Tot besluit stelt Gery Follens dat de atletieksport in ons land duidelijk in de lift zit. ‘De atletieksport zit duidelijk in een positieve flow, als men merkt dat zeer jonge atleten nu reeds hun neus aan het venster steken tijdens internationale kampioenschappen. Zo springt de jongste deelneemster van het Belgisch team – de 16-jarige Merel Maes – nu reeds 1m91 hoog. De nieuwe wind die waait in het topsportgebeuren en de ondersteuning van enkele topsportdisciplines die specifiek gekozen werden in functie van het opkomend talent, werpen meer dan ooit hun vruchten af. Bij de junioren hebben we momenteel de wereldrecordhouder meerkamp’.

Tekst: DéBé

Foto's: Gery Follens, Johnny en ROM

Begindatum: 
woensdag, 10 maart, 2021
Einddatum: 
woensdag, 10 maart, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK