CYBERCRIMINALITEIT NEEMT ZIENDEROGEN TOE

2020 was een bijzonder jaar, waarin het coronavirus het dagelijkse leven bepaalde. Dit blijkt eveneens uit het jaarverslag 2020 van de Lokale Politie Lier. Het voorbije jaar waren er minder woninginbraken en geen opdrachten voor evenementen. Wel werd een opvallende stijging van de cybercriminaliteit vastgesteld, nu meer en meer gebruik gemaakt wordt van het internet en thuiswerk aan de orde is. Oplichting gebeurt via het internet, phising, e-mails en hacking.

De politie kreeg ook meer meldingen van intrafamiliaal geweld. Mensen zijn vaker thuis, vertoeven continu onder hetzelfde dak, wat tot verhoogde frustraties leidt. Op dit vlak werd meer geïnvesteerd in opleidingen en werd een bijkomende medewerker aangeworven om sociaal onderzoek uit te voeren. In 2020 waren er duidelijk minder voertuigen op de baan. Via meer ‘vliegende controles’ werd de focus gericht op verkeersveiligheid. 62 boetes werden uitgedeeld aan bestuurders die positief bliezen; 3.714 voor hinderlijk parkeren en 175 voor het gebruik van de gsm achter het stuur. Het gebruik van de ANPR-camera’s en de naleving van de coronamaatregelen waren in 2020 bijzondere aandachtspunten. De ANPR-camera’s die staan opgesteld langs de invalswegen zijn een belangrijk hulmiddel bij het opsporen van voertuigen gekoppeld aan een misdrijf. Inzake het naleven van de coronamaatregelen werden 516 boetes uitgeschreven. 

Dit jaar wordt door de dienst wijkwerking het nieuwe WOCODO-programma gebruikt. Deze app is bedoeld om woonstcontroles digitaal en sneller uit te voeren én te versturen aan de dienst bevolking van de stad. Verder wordt blijvend ingezet op het aanpakken van de drugsproblematiek, het controleren van de snelheid in het algemeen en in de zone 30 in het bijzonder en het rijden onder invloed. Van zodra het moment daar is, zal meer gecontroleerd worden op een veilig uitgaansleven. De ANPR-camera’s en de trajectcontroles krijgen een vervolg in 2021. Tenslotte zal meer ingezet worden op digitaal en mobiel werken.

Tekst: DéBé

Begindatum: 
vrijdag, 30 april, 2021
Einddatum: 
vrijdag, 30 april, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK