CAMERATOEZICHT OM SLUIKSTORTERS TE IDENTIFICEREN

Sluikstorten vormt sinds enkele jaren in Lier een steeds groter probleem. Vooral de omgeving van de Ondergrondse Collectieve Systemen (OCT’s) en de openbare vuilbakjes op de stadsvesten en in de binnenstad vormen het favoriete domein van sluikstorters. Omdat de strijd tegen het sluikstorten voor het bestuur een absolute prioriteit vormt, wordt vanaf volgende week een verplaatsbare camera ingeschakeld.

Het opruimen van de diverse vormen van sluikstorten kost de stad volgens burgemeester Frank Boogaerts handenvol geld. Maandelijks halen de stadsdiensten gemiddeld 1.000 zakken vol sluikstort op. Dit betekent 205 ton sluikstort per jaar en een opruimkost van 130.000 euro op jaarbasis. Bovendien trekt een sluikstort ongedierte aan.

Ondanks de inspanningen van de stad en van de lokale politie op het vlak van de sensibilisering en ondanks de controleacties van de vaststellende ambtenaren, blijft het probleem bestaan en zelfs toenemen. Sluikstorten is moeilijk op heterdaad vast te stellen. Het tijdstip is moeilijk exact in te schatten. Wellicht gebeurt het meestal bij valavond, ’s nachts of in de vroege ochtend. Bovendien worden in het achtergelaten afval steeds minder persoonlijke documenten gevonden. Recent werden verschillende sensibiliseringsacties gevoerd, zoals de affiches aan de vuilbakjes en zelfs de nagemaakte vuilhoop op de Grote Markt. Ook werden verschillende controleacties ter plaatse uitgevoerd, vaak met gunstig resultaat.

De stad wil echter verder gaan om Lier proper te houden en dit via cameratoezicht door middel van een verplaatsbare camera. Deze kan worden ingezet op verscheidene plaatsen die gevoelig zijn voor sluikstorten zoals de stedelijke sporthal, de A. Vanderpoortenlaan, de Wijngaardstraat, de Pettendonk, het Renaat Veremansplein en de Laag in Koningshooikt.  Ook andere plaatsen komen in aanmerking. Uiteraard worden ze niet vooraf aangekondigd. Gelijkaardige camera’s hebben hun nut in Antwerpen en Gent al bewezen om de pakkans te verhogen.

De stad heeft gekozen voor een verplaatsbare HD-camera die zeer goede beelden weergeeft, personen duidelijk in beeld kan brengen en nummerplaten van voertuigen kan lezen.  De camera is verbonden met een mini-pc, waarop de beelden worden opgeslagen. Het is mogelijk om lange tijd te filmen op dezelfde plaats en dit vanuit woningen, gebouwen en voertuigen. De opgenomen beelden worden bekeken door hiervoor opgeleide vaststellende ambtenaren in samenwerking met de wijkagent De beelden worden 30 dagen bewaard. Sluikstorters die geïdentificeerd worden, krijgen een administratieve geldboete van 150 tot 350 euro en mogen opdraaien voor de kosten van de opruiming. De stad investeerde 20.000 euro in deze slimme camera. 

Begindatum: 
dinsdag, 11 augustus, 2015
Einddatum: 
dinsdag, 11 augustus, 2015

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK