BOLLAARPARK WORDT MODERNE BEDRIJFSZONE

Het Bollaarpark aan het raakpunt van de Bollaar- en de Mallekotstraat wordt uitgebouwd tot een moderne, multifunctionele en duurzame bedrijvenzone. Projectontwikkelaar Futurn uit Kortrijk voorziet hier ruimte voor 80 bedrijven. De site werd symbolisch geopend in aanwezigheid van de schepenen Rik Verwaest en Bert Wollants en van omwonenden. Wouter Torfs was aanwezig aks gastspreker.

De voormalige militaire site met een oppervlakte van ongeveer 6 hectare vormde jarenlang een blinde vlek, die nood had aan een doordachte invulling. Op het domein stonden twee grote hangars met een oppervlakte van 2.700 vierkante meter en twee kleinere opslagloodsen, respectievelijk 1.600 en 1.000 vierkante meter groot. De ontsluiting gebeurde via de woonbuurt in de Bollaarstraat. Van groenaanleg was er nauwelijks sprake. Wild struikgewas overwoekerde de omgeving. In de plaats komt nu een modern en duurzaam bedrijfspark. Volgens het RUP moet de bedrijvenzone een haven worden voor lokale bedrijven; duurzaam, groen en fietsvriendelijk zijn en in harmonie aansluiten bij de site Greif en de woonbuurt.

De ontwikkeling verloopt in opeenvolgende fases en omvat zes zones, van projectgronden over KMO-units tot woongelegenheden met een eigen loods. In zone 1 en 4 liggen bouwpercelen van 1.500 tot 5.000 vierkante meter. Zone 2 omvat diverse bedrijfsunits met strategisch zicht lans de Ring. In zone 3 is tegen de Bollaarstraat ruimte voor bedrijfswoningen met bijhorende loodsen. De 24 casco KMO-units van zone 5 zijn zo goed als volledig uitverkocht. Zone 6 bevat uitbreidingsmogelijkheden voor een aanpalend bedrijf. Bij de ontwikkeling van het gebied wordt bijzondere aandacht besteed aan de toekomstige werknemers en de omwonenden. Het RUP voorziet in een groenbuffer, terwijl de voormalige treinbedding Lier-Emblem-Ranst zal functioneren als fietsweg. De omwonenden zullen via de Bollaarstraat een fietsdoorsteek krijgen naar de fietspaden op de site, om zodoende de drukke Mallekotstraat te vermijden.

 Volgens schepen Rik Verwaest betekent de omvorming van een vervallen industriële site tot een modern bedrijfspark, een absolute meerwaarde voor de stad. ‘Lokale bedrijven kunnen zich hier verankeren; nieuw initiatieven vinden er de nodige ruimte. Heel wat stadsgenoten zullen hier in de toekomst werk vinden. Zodoende wordt Lier andermaal op de kaart gezet als een dynamische stad, die ruimte geeft aan ondernemers’. Het terrein werd aangekocht in 2011. De wegeniswerken gingen na een lange procedure pas in 2018 van start. De eerste gebouwen worden tegen het einde van dit jaar verwacht.

Tekst: DéBé

Foto: Valerie Clarysse

Begindatum: 
zaterdag, 8 juni, 2019
Einddatum: 
zaterdag, 8 juni, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK