BOEK OVER 200 JAAR RIJKSNORMAALSCHOOL VOORGESTELD

Vandaag werd het boek ‘200 jaar Rijksnormaalschool’ samengesteld door Herman Bonné, archivaris van de oud-studentenbond, officieel voorgesteld. Hugo Broes zorgde voor het tekstnazicht, de fotobewerking en de lay-out. Het boek is een ideaal eindejaargeschenk voor al wie bij het schoolleven betrokken was of interesse heeft voor een brok authentieke Lierse geschiedenis.

Naar aanleiding van de viering van 50, 100, 150 en 175 jaar Rijksnormaalschool, verschenen eerder gedenkboeken. Nu wordt gespreid over 12 hoofdstukken, voor het eerste een globaal beeld geschetst. Komen achtereenvolgens aan bod: de geschiedenis, de gebouwen, de oud-studentenbond, het studentenleven, de sport, muziek, toneel, de studentenclubs, de schoolreizen, feesten en vieringen, de oefenschool en tal van anekdotes. Zo wordt verwezen naar de realisatie in 1925 van nieuwe gebouwen met als pronkstuk een prachtig zwembad. Lier had toen nog geen waterleidingnet, zodat de school zelf een watertoren moest bouwen en een put van 130 meter diep boren. Studenten bleven soms een gans schooljaar in Lier, zonder huiswaarts te keren.

Bij het einde van de 19de eeuw werden al schoolreizen gemaakt naar Nederland. Later waren o.m. Parijs, Londen, Kopenhagen … vertrouwde bestemmingen. Herman Bonné werkte zo’n 4 jaar aan het boek. Onderzoek deed hij in het Rijksarchief in Beveren – waar het archief van de school na de sluiting in 2012 werd ondergebracht - en in het ‘dood’ en ‘levend’ archief van Lier – waar de archiefstukken van de oud-studentenbond berusten -. Het boek telt 374 pagina’s en bevat ruim 300 foto’s, waarvan er meerdere nooit eerder werden gepubliceerd. Het kost 30 euro en 20 euro voor leden van de oud-studentenbond en kan besteld worden bij de auteur, Maanstraat 46 in Lier, tel. 03-480 48 34 of herman.bonne@telenet.be. In Lier wordt het aan huis geleverd. Moet het via de post verzonden worden, dan wordt 6 euro verzendingskost aangerekend. Het verschuldigde bedrag dient overgeschreven te worden op rekeningnummer BE52 0000 4592 0709 van Herman Bonné.

Tekst: DéBé

Foto's: Luc Peeters

Begindatum: 
dinsdag, 23 november, 2021
Einddatum: 
dinsdag, 23 november, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK