BLOEMENWEIDES OP BEGRAAFPLAATS KLOOSTERHEIDE

In het kader van de reductie van pesticiden wordt op de begraafplaats van Kloosterheide momenteel volop gewerkt aan de aanleg van bloemenweides.De werken zullen zo’n drie weken duren. Op de zones waar gras en bloemenweides komen, wordt potgrond verspreid. Deze potgrond wordt onder de grond gemengd door middel van een freezemachine. Hierdoor is de grond op bepaalde plaatsen helemaal losgewoeld, wat de begaanbaarheid van de paden tijdelijk kan bemoeilijken. De aannemer zorgt ervoor dat de grafzerken telkens opnieuw proper gemaakt worden.

Bij beslissing van de Vlaamse overheid dienen alle openbare ruimten voor het einde van 2014 pesticidenvrij gemaakt te worden. Om het pesticidengebruik op de begraafplaats tot nul te herleiden, is een omvorming noodzakelijk. Hiervoor wordt in een aantal delen met open vlaktes, d.i. waar al de grafzerken verwijderd werden, gazon ingezaaid. Bij de verdere invulling van de grasvlaktes worden twee sporen gevolgd. Enerzijds wordt op smalle stroken een mengsel van bolgewassen in de grasvlaktes aangeplant, die de structuur van de begraafplaats volgen. Anderzijds worden op de grasvlaktes stroken met bloemenmengsels ingezaaid. De (half)verharde hoofdpaden blijven behouden om de toegankelijkheid van de begraafplaats te garanderen en de structuur te verduidelijken.

 Bloemenweide zijn niet alleen mooi voor het oog, ze zijn ook onderhoudsvriendelijk. Bovendien  is het een duurzame, milieuvriendelijke en grondige onkruidbestrijdingsmethode, die voedingsstoffen oplevert voor de bijen die door het pesticidengebruik de laatste jaren erg onder druk kwamen te staan. De stad kan door de aanleg van bloemenweides volledig stippen met het gebruik van pesticiden.

Begindatum: 
zaterdag, 8 maart, 2014
Einddatum: 
zaterdag, 8 maart, 2014

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK