BIJZONDERE AFSPRAKEN MAKEN NOVEMBERFOOR 2020 MOGELIJK

Ondanks de coronadreiging heeft van donderdag 5 tot en met zondag 22 november de Novemberfoor 2020 plaats. Verspreid over de Grote Markt, het Zimmerplein en de Gasthuisvest staan 64 instellingen opgesteld. Uiteraard wordt de organisatie dit jaar aangepast aan de coronamaatregelen. Met de vertegenwoordigers van de foorbonden werden dienaangaande de nodige afspraken gemaakt. Met het oog op een vlot en veilig verloop worden 4 zones voorzien: 2 op de Grote Markt (de zone marktplein en de zone voor de terrassen), het Zimmerplein en de Gasthuisvest. 

Volgende afspraken werden gemaakt. Iedere zone wordt afgesloten met nadarhekken en heeft een aparte in- en uitgang. Aan slimme poorten worden de bezoekers geteld met 3D sensoren. Per zone worden maximum 400 bezoekers toegelaten, hetzij in het totaal 1.600 personen. Aan de bezoekers wordt gevraagd om gebruik te maken van de handgel die ter beschikking staat aan elke ingang. Er wordt een circulatieplan opgesteld waaraan de bezoekers zich moeten houden. Op het hele terrein van de foor en op alle attracties geldt de mondmaskerplicht voor alle bezoekers ouder dan 12 jaar. In de week sluiten de attracties om 22 uur; tijdens het weekend om 23 uur. De opbouw van de foor start zondagavond 1 november. De foorinstellingen nemen hun standplaats in om 7 uur op het Zimmerplein en vanaf 8 uur op de Grote Markt. Op de Gasthuisvest start de opbouw op maandag 2 november vanaf 8 uur. Tijdens het oprijden en het innemen van de plaatsen geldt een tijdelijk verkeersverordening. Een signalisatieplan wordt hiervoor opgemaakt. De Lijnbussen zullen een omleiding vormen, waarover later gecommuniceerd wordt. 

Donderdagmiddag 5 november gaat de foor officieel open. Er is wel geen feestelijk openingsvuurwerk en geen randanimatie. Ook de traditionele beertjesworp heeft niet plaats. Los van al deze maatregelen heeft de foor ook dit jaar heel wat te bieden: molens, schietkramen, lunaparken en opvallende attracties zoals de ‘Flying Jump’, de ‘Free Style’en de ‘High Energy’. Nieuw is ditmaal de ‘Techno Power’. De vele eetkramen bieden flink wat lekkers aan zoals caracoles, frieten, smoutebollen, warme rek, snoep, wafels en hamburgers. De foor sluit op zondagavond 22 maart voor alle attracties, inclusief gebakkramen en lunaparken. Afhankelijk van de evolutie van de coronadreiging en van eventuele nieuwe federale maatregelen, of in functie van de lokale situatie, kan de organisatie nog aangepast worden. In weerwil van de bijzondere situatie worden de standgelden voor 2020 en 2021 gehalveerd. Robert De Roover, voorzitter van de Vereniging van Belgische Foornijveraars, wist nog mede te delen dat alle toestellen en voorwerpen telkens grondig ontsmet worden.

Tekst: DéBé

Foto's: Luc Peeters

Begindatum: 
donderdag, 5 november, 2020
Einddatum: 
zondag, 22 november, 2020

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK