BIJ HET AFSCHEID VAN JAN HENDRICKX SR.

Zoals eerder gemeld overleed voormalig burgemeester en ere-schepen Jan Hendrickx donderdag 5 augustus 2021 op 85-jarige leeftijd in het WZC Sint-Jozef waar hij al enkele jaren verbleef. Zaterdag 14 augustus heeft om 10 uur in de kerk van het H.-Kruis de uitvaartplechtigheid plaats. In deze coronatijden kunnen slechts 150 personen via een persoonlijke uitnodiging de dienst bijwonen. De plechtigheid wordt wel gestreamd door begrafenissen Bosmans. Donderdag 12 augustus kan van 17.30 tot 19 uur een laatste groet gebracht worden in het funerarium Bosmans, Kesselsesteenweg 87.

Als politicus, bedrijfsleider, acteur en boegbeeld van de Schoolbond, was Jan Hendrickx een veelzijdig persoon. Hij werd in Lier geboren op 30 december 1935. Beroepshalve was hij zaakvoerder van de firma Hendrickx & Co, gespecialiseerd in de recyclage en de recuperatie van oude metalen. Jan stamde uit een liberaal gezinde familie en nam op verzoek van Herman Vanderpoorten in 1964 voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn intrede in de gemeenteraad deed hij in februari 1971, als opvolger van de toen overleden Gommaar Slootmaekers. Zijn eerste politieke ervaringen deed hij op als lid van de oppositie. Later werd hij aangesteld als schepen van feestelijkheden, toerisme en middenstand, om de daarop volgende jaren lid te blijven van het schepencollege. Toen Marleen Vanderpoorten in juli 1999 werd aangesteld als minister van onderwijs, werd Jan Hendrickx benoemd als waarnemend burgemeester. Dit mandaat zou hij bekleden tot einde maart 2001.

Daarnaast was Jan een getalenteerd toneelacteur. Als 17-jarige sloot hij zich aan bij de Schoolbond, waar hij al vlug als bestuurslid werd verkozen. Liefst 32 jaar lang fungeerde hij als voorzitter. Onder zijn impuls werd in 1994 aan de Predikherenlaan in de voormalige schoenfabriek Van der Wee, een eigen theaterzaal ingehuldigd. Dit moment vormde de bekroning van het honderdjarig bestaan van de Schoolbond. Als acteur stond hij tot in 2012 liefst 57 jaar op de planken. Hij nam deel aan zo’n 140 opvoeringen en speelde liefst 220 maal de figuur van ‘Schrobberbeek’ in ‘En waar de ster bleef stille staan’. Toen hij zijn 25-jarig toneeljubileum vierde, hulde hij zich in de rol van ‘Don Camillo’. Bij gelegenheid van zijn gouden toneeljubileum ontving hij het erediploma van het Koninklijk Verbond van Vlaamse Toneelverenigingen. Jan schreef 5 Lierse revues, trad meermaals op als regisseur en was als gastacteur actief bij o.m. Lyra Toneel, Toneelkring Theater, het Liers en het Provinciaal Toneelverbond. Hij speelde in ‘soaps’ van VTM en kreeg veel lof toen hij op de valreep bereid was om met glans de rol van een beroepsacteur over te nemen in de Koninklijke Vlaamse Opera in Antwerpen. 

Jan Hendrickx zal beslist in de herinnering van de Lierenaars blijven verder leven, als was het maar als erebrigadier van het 2A (18 juni 1992), als naamgever voor de aanlegsteiger van de Koninklijke Moedige Bootvissers of als reus ‘Schrobberbeek’, toen hij in oktober 2019 op zijn 83ste naar aanleiding van 125 jaar Schoolbond, zijn laatste publieke verschijning maakte. Het was een voorrecht om hem van nabij gekend te hebben.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
zaterdag, 7 augustus, 2021
Einddatum: 
zaterdag, 7 augustus, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK