BEDEVAARTVAANTJE EN MAP MET TEKENINGEN VOOR GUMMARUSFEESTEN

Naar aanleiding van de grote Gummarusfeesten 2014-2015 heeft kunstenaar Wim Van Rompuy op verzoek van de Broederschap van Sint-Gummarus een bedevaartvaantje en een map met 13 tekeningen samengesteld. Ze hebben betrekking op het leven en de verering van de Lierse stadspatroon.

Bedevaartvaantjes zijn bekend sinds de middeleeuwen. Ze werden door de bedevaarders meegenomen naar huis als herinnering aan de bedevaart. Ze waren ook een cultusobject, waarvan de bedevaarders hoopten dat ze thuis bescherming en voorspoed zouden brengen. Ook rond de figuur van de heilige Gummarus bestaat een lange traditie van bedevaartvaantjes en dit vooral in het kader van de jubelfeesten. Met het nieuwe bedevaartvaantje wordt deze lange traditie nieuw leven ingeblazen. Het vaantje dat wordt uitgegeven in een luxe-beschermmap stelt de meest bekende wonderen van de heilige Gummarus voor: het wonder van de boom, het wonder van de bron en het wonder van het kind. Op de achtergrond staat de Sint-Pieterkapel afgebeeld.

Daarnaast wordt ook een map met 13 tekeningen uitgegeven. Ze verwijzen naar de heilige Gummarus, het wonder van de boom, de bouw van de Sint-Pieterskapel, het wonder van de bron, het wonder van het kind, de ontmoeting tussen Sint-Gummarus en de heilige Rumoldus, het wonder van de boot, de heiligverklaring van Gummarus, de processie van het Eerste Licht bij het vertrek aan ’t Kruiske en bij de aankomst in  Emblem, de Sint-Gummaruskapel in Emblem, de Sint-Gummarusprocessie in Lier en de bandoplegging.

Het bedevaartvaantje en de map worden op vrijdag 3 oktober 2014 om 20 uur in de Sint-Margaritakerk voorgesteld aan het grote publiek. Bij deze gelegenheid kunnen ze ook aangekocht worden. Het bedevaartvaantje kost genummerd en door de kunstenaar gesigneerd: 25 euro, niet-genummerd en niet-gesigneerd 15 euro. De map met tekeningen kost 75 euro (genummerd en gesigneerd) en 45 euro (niet genummerd en gesigneerd). Na de voorstelling heeft in het Convent de vernissage plaats van de tentoonstelling met werk van Wim Van Rompuy. Deze tentoonstelling kan tot en met 19 oktober vrij bezocht worden de zaterdag van 14 tot 18 uur en de zondag van 11 tot 18 uur.

Voorintekening voor een genummerd en gesigneerd exemplaar van het bedevaartvaantje en van de map met tekeningen is mogelijk op zaterdag 14 en 21 juni, telkens van 10 tot 13 uur in het Hof van Denemarken,K kardinaal Mercierplein 8 in Lier of via tel. 03-480 06 31. Vanaf 23 juni worden bestellingen genoteerd via www.broederschapsintgummaruslier.be en van maandag tot vrijdag tussen 18 en 20 uur via 0472-45 36 66.

Begindatum: 
zaterdag, 31 mei, 2014
Einddatum: 
zaterdag, 31 mei, 2014

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK