BART RODYNS BENOEMD ALS TITULARIS-ORGANIST VAN DE SINT-PAULUSKERK

Recent werd Bart Rodyns benoemd als nieuwe titularis-organist van de monumentale Sint-Pauluskerk in Antwerpen. Hij bespeelt er het unieke historische Van Haeghen (1654), Forceville (1730) en Delhaye-orgel (1824), waarschijnlijk het belangrijkste oude instrument van de Zuidelijke Nederlanden.

Als multi-instrumentalist is Bart Rodyns een orgel-, harmonium- en clavecimbelvirtuoos, die optrad op grote podia in binnen- en buitenland. Hij heeft een eigen instrumentarium van liefst 21 historische klavierinstrumenten. Zijn discografie is zonder meer omvangrijk. Met het Euterpe Baroque Consort nam hij orgelconcerti van Haendel en Michel Corrette op, maar evenzeer onuitgegeven werk van o.m. de Lierse kapelmeester Willem Gommaar Kennis. Met Eliot Lawson, Lode Leire en Frederickje Van Kerckhove wekte hij het historische ‘The Party’ tot nieuw leven. Met pianist Nicolas Callot maakte hij op piano en harmonium een opname volledig gewijd aan César Franck. Onlangs verscheen bij Warner Classics ‘Clara’s Heart’ met muziek van Clara en Robert Schumann en J. Brahms. Bart Rodyns werkte ook mee aan de bekroonde opnames van Oltremontano onder leiding van Wim Becu.

Sinds september 2019 is hij professor/hoofdvakdocent orgel en harmonium aan de ‘Fontys Academy of Music’ in Tilburg. Tot in juni 2020 was hij organist-titularis van het Forceville-orgel in de kerk van Broechem. De Sint-Paulusgemeenschap kijkt vol verwachting uit naar zijn benoeming. Op de facebookpagina ‘Muziek in Sint-Paulus’ worden deze week elke dag twee filmpjes gepost, waarin de nieuwe titularis-organist wordt voorgesteld. Het filmpje is te bekijken via https://www.youtube.com/watch?v=NTm7K_TG3CA. Dinsdag 7 juli start de reeks ‘de Zomer van Sint-Paulus’. Bart Rodyns en bas-bariton, intendant muziek in Sint-Paulus, Wilfried Van den Brande brengen de liederen die ze tijdens de coronamaanden dagelijks online brachten en dit elke dinsdagmiddag in juli en augustus van 12.15 tot 13 uur (deuren open om 11.45 uur). Plaatsen kunnen gereserveerd worden via muziek@muziekinsintpaulus.be. Na storting van 12 euro per ticket op IBAN BE15 3631 2226 7530 wordt de reservatie bevestigd. De coronavoorschriften worden strikt opgevolgd.

Tekst: DéBé

Foto: RM

Begindatum: 
dinsdag, 7 juli, 2020
Einddatum: 
dinsdag, 7 juli, 2020

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK