AUTOVRIJE ZONDAG IN LIER

Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit neemt ook Lier deel aan de autovrije zondag van 19 september. Een deel van de binnenstad wordt bij deze gelegenheid van 10 tot 17 uur autovrij gemaakt. Dit geldt voor de Gasthuisvest en de omliggende straten, het Kardinaal Mercierplein en de buurt van de Pettendonk. Lierse verenigingen organiseren er allerlei activiteiten. De bezoekers kunnen verder kennismaken met vormen van duurzame mobiliteit.

De zone tussen de as Berlarij, Rechtestraat, Werf, Netelaan, Leopold III-laan en Leuvensevest, wordt van 8 tot 18 uur afgesloten. Uitsluitend fietsers en voetgangers hebben toegang tot de Bril, de Kattestraat, de Volmolenstraat, de Kloosterstraat, de Deensestraat, het Kardinaal Mercierplein, de A. Vanderpoortenlaan (van de Leopold III-laan tot de Berlarij), de Gasthuisvest, de Koningin Astridlaan, de Pettendonk, de Molenstraat, de Van Brandtpoort en de Woudstraat. In gans de zone geldt vanaf 7 uur een parkeerverbod en dit tot maandag 20 september om 16 uur, omdat de betrokken straten geveegd worden. Op drie plaatsen worden tijdelijke taxiplaatsen en parkeerplaatsen voor medisch personeel voorzien. Het eerste deel van de A. Vanderpoortenlaan (zijde Netelaan) blijft op zondag voorbehouden voor personen met een handicap. 

Op de Gasthuisvest kunnen fietsen van Lierse fietshandelaars getest worden. Lier op Wielekes voorziet een behendigheidsparcours, de Fietsersbond tekent present en de bezoekers kunnen hun fiets gratis laten labelen. Mobifest van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde vestigt met de tuimelwagen en twee virtual realitybelevenissen speciaal de aandacht op het aspect veiligheid. De stad Lier stelt het participatietraject rond de nota ‘Ruimte’ voor en pakt uit met een infostand over de fietszone, die in het najaar wordt ingevoerd. Vanop de Grote Markt vertrekken wandelingen onder leiding van stadsgidsen met als thema ‘Groenblauw in de stad vroeger en later’. Voor meer info en inschrijvingen zie www.lier.be/autovrijezondag. 

Aan de Gasthuisvest stellen tal van sportverenigingen hun werking voor en pakken ze uit met demonstraties en workshops om meer te bewegen. Er wordt ook een parcours aangeduid met bewegingsoefeningen. Op de verbindingsweg naast het Atheneum Lier campus A. Vanderpoorten kunnen de kinderen meewerken aan een grote krijttekening, onder begeleiding van leerkrachten van de Beeldacademie. Het Kardinaal Mercierplien wordt die dag ingericht als stiltegebied, waar de belangstellenden kunnen komen lezen of picknicken. Leesvoer is te verkrijgen in de bib de Fé, waar een verkoop van tweedehandsboeken zal plaatshebben. Voor de kleintjes staan voorleesuurtjes op het programma. Stadsbeiaardier Koen Van Assche en adjunct-stadsbeiaardier Jasper Depraetere verzorgen drie beiaardconcerten. In de overige straten kunnen de bewoners buurtfeesten houden en buiten spelen/zitten. In ontmoetingscentrum den Bril heeft de Cultuurmarkt van de Lierse culturele verenigingen plaats en in het wijkhuis de Rosmolen biedt de Seniorenraad koffie en gebak aan. Voor het volledige programma zie www.lier.be/autovrijezondag.

Tekst: DéBé

Foto: RM

Begindatum: 
woensdag, 15 september, 2021
Einddatum: 
woensdag, 15 september, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK